livios logo

Makelaars eisen steeds vaker voorschot van huurders

Wie via een vastgoedkantoor een huis of appartement wil huren, moet vooraf meestal een inkomensbewijs van de laatste drie maanden en identiteitspapieren voorleggen. Pas als die voldoen, stelt de makelaar het bod aan de verhuurder voor. Volgens het Vlaams Huurdersplatform vragen makelaars almaar vaker ook nog een voorschot te betalen, soms cash. Dat meldt De Standaard. Het bedrag loopt op tot 500 euro.

Makelaars vragen steeds vaker aan huurders om een voorschot te betalen voordat ze aanspraak kunnen maken op een huurwoning.

Foto BNP Paribas Fortis
  

De bedragen variëren van 200 tot 500 euro.


  

“Huurders belemmerd in mobiliteit”

“Wie dat geld niet kan of wil storten, maakt geen kans op de huurwoning”, zegt Joy Verstichele, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform. “De makelaar geeft je naam niet door aan de verhuurder, zeker niet als andere gegadigden wél betalen.”

Volgens Verstichele brengt dat vooral mensen uit een lagere loonklasse in een lastig parket. “Het voorschot blijft onbeschikbaar zolang de verhuurder nadenkt over zijn keuze. De potentiële huurder kan alleen maar wachten. Dat belemmert iemands mobiliteit, zeker als die dringend naar een nieuwe woonst zoekt.”

Sta jij op het punt om een woning te huren of te verhuren? Duik dan eerst in onze gouden (ver)huurraad.

“Bescherming tegen shoppers”

Wie het pand mag betrekken, krijgt het geld nadien teruggestort, of het dient als huur voor de eerste maand. Wie daarentegen een positief antwoord krijgt van de verhuurder maar elders onderdak vond, kan zijn voorschot kwijtraken. Kristophe Thijs, woordvoerder van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen, bevestigt de trend: “Dit beschermt verhuurders tegen shoppers.”

Bron: De Standaard


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurbudget-en-verzekeringen/makelaars-eisen-steeds-vaker-voorschot-van-huurders/