livios logo

Met hoeveel stijgt de waarde van je woning na een gevelrenovatie?

Door je gevel en dak te renoveren ziet je woning er als nieuw uit, daalt je energieverbruik en stijgt de waarde van je huis. Maar hoeveel precies?

Wienerberger liet een rijwoning in Mechelen schatten door een onafhankelijk expert. Eén keer vóór en één keer ná de renovatie van dak en gevel.

Foto Wienerberger
  

De bouwschil kreeg een nieuw jasje: de gevel werd langs buiten geïsoleerd en afgewerkt met steenstrippen, het schrijnwerk van de voorgevel werd vernieuwd, het dak geïsoleerd. En in de plaats van de veranda kwam een nieuwe aanbouw.

Foto Wienerberger
  

De bouwschilrenovatie kostte 83.200 euro, maar levert vanaf dag één 16.800 euro extra op bij een eventuele verkoop van de woning. Met andere woorden: een rendement van 20 %.

Foto Wienerberger
  

“Een investering die vanaf dag één 20 % rendement oplevert? Ze bestaat en heet bouwschilrenovatie.” Met dat nieuws pakt Wienerberger uit op Batibouw. De fabrikant van keramische bouwmaterialen liet een rijwoning in Mechelen schatten door een onafhankelijk expert. Eén keer vóór en één keer ná de renovatie van dak en gevel.

Bouwschil …

De rijwoning van een jong koppel werd volledig gerenoveerd. De bouwschil kreeg een nieuw jasje: de gevel werd langs buiten geïsoleerd en afgewerkt met steenstrippen, het schrijnwerk van de voorgevel werd vernieuwd, het dak geïsoleerd. En in de plaats van de veranda kwam een nieuwe aanbouw.

… en andere werken

Ook de vloeren werden geïsoleerd, het pleisterwerk werd vernieuwd, er kwam een ventilatiesysteem C+, een nieuwe gascondensatieketel met vloerverwarming en het sanitair en de elektriciteit werden vernieuwd.

Kostenplaatje …

De volledige verbouwing kostte 187.000 euro, incl. btw. Daarvan ging 83.200 euro naar de renovatie van de bouwschil. Wienerberger schakelde een schatter in om na te gaan met hoeveel euro de waarde van de woning steeg door de renovatie.

Wat bleek: voor de verbouwing had de woning een verkoopwaarde van 175.000 euro. Na de werken 325.000 euro. De schatter keek ook afzonderlijk naar de impact van de bouwschil en schatte de meerwaarde van de dak- en gevelrenovatie op 100.000 euro. 

… versus opbrengst

De bouwschilrenovatie kostte 83.200 euro, maar levert vanaf dag één 16.800 euro extra op bij een eventuele verkoop van de woning. Met andere woorden: een rendement van 20 %. “Het renoveren van je dak en gevel is financieel uiterst interessant in een periode waarin de beurs schommelt als een Texaanse rodeo”, klinkt het bij Wienerberger.

Iets voor jou?

Wil jij ook aan de slag met steenstrippen? Rebecca Meuleman, projectmanager bij Wienerberger, beantwoordt vier prangende vragen.

1. Kan de bestaande gevel blijven staan?

“Bij de testcase in Mechelen hebben we de bestaande gevel laten staan. Dat was mogelijk om twee redenen.

  1. De bouwheer wilde niet per se de passiefhuisstandaard behalen, maar heeft gekozen voor de U-waarde van 0.24 W/m², die overeenstemt met een moderne nieuwbouw.
  2. De stad Mechelen gaf toelating om het rooilijndecreet te volgen, zodat de gevel 14 cm naar buiten mocht komen.

Uit een recente studie aan de KU Leuven blijkt dat een luchtspouw geen nadelige invloed heeft op de isolatie. Op voorwaarde dat kieren ter hoogte van aansluitingen zoals de ramen goed afgedicht worden. Dat deed de bouwheer in Mechelen zelf.

In veel gevallen is het bovendien niet mogelijk om de bestaande gevelstenen weg te nemen. Huizen van voor de jaren 50 hebben dikwijls nog volsteense buitenmuren.”

2. Kan ik mijn huidige ramen behouden?

“In Mechelen werden alleen de ramen aan de voorzijde vervangen. Het is dus mogelijk om bestaande ramen die nog van goede kwaliteit zijn te behouden. Maar alleen op voorwaarde dat de profielen aan de randen minstens 5 cm breed zijn. Die breedte heb je nodig voor een goede thermische aansluiting.”

3. Moet ik mijn renovatie in één keer uitvoeren of kan ik ook faseren?

“Je kan de werken faseren, maar dan raad ik wel aan om voorrang te geven aan de bouwschil. Werk ook samen met een architect, zodat je op voorhand precies weet wat er moet gebeuren. Een voorbeeld: als je eerst je dak renoveert, laat de dakrand dan voldoende uitsteken, zodat je nog makkelijk met de gevel naar buiten kan komen.”

4. En wat als mijn cv-ketel dringend aan vervanging toe is?

“Als het niet anders kan, dan moet je de cv-ketel wel eerst vervangen. Let er dan op dat het vermogen zeker niet te hoog is, zodat de ketel zich makkelijk kan aanpassen aan de veranderde warmtebehoefte na de bouwschilrenovatie.” 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurbudget-en-verzekeringen/met-hoeveel-stijgt-de-waarde-van-je-woning-na-een-gevelrenovatie/