livios logo

Snelle stijging huurprijzen

woning huis sleutel-op-de-deur

Foto Nuyts Woningbouw
  

woning huis sleutel-op-de-deur

Foto Groep Huyzentruyt nv
  

De crisis heeft zijn effect op de huurprijzen. Veel mensen stellen de koop van een eigen huis uit en huren liever nog wat. Hierdoor stijgen de prijzen. Vooral tweekamerflats blijken het goed te doen.

"Door de crisis huren koppels langer een appartement voor ze iets kopen", zegt Katelijne D'Hauwers, woordvoerster van het Algemeen Eigenaars- en Mede-Eigenaarssyndicaat (AES) in De Standaard.
Nog een opmerkelijk feit is dat eigenaars liever aan tweeverdieners verhuren. "Sinds de hervorming van de huurwet, die de huurwaarborg van drie maanden heeft teruggebracht op twee, zijn eigenaars selectiever. Die waarborg is het enige waar eigenaars op kunnen terugvallen als de huurder niet meer kan betalen. In deze economisch benarde tijden geven eigenaars dan ook de voorkeur aan tweeverdieners en controleren ze ook de salarissen nauwgezet. Verliest er één zijn job, dan heeft het paar toch nog voldoende financiële draagkracht om dat inkomensverlies op te vangen. Als je als alleenstaande ouder je werk verliest, sta je er veel slechter voor."

Exacte cijfers over het gemiddelde loon en de gemiddelde huurprijs voor een tweekamerflat zijn er niet. 'Maar gemiddeld zou je kunnen stellen dat een appartement met twee slaapkamers tussen de 600 en de 650 euro kost, heel afhankelijk van waar het gelegen is', zegt D'Hauwers. "Bij een alleenstaande met een 'gemiddeld' inkomen van 1.200 euro gaat dan al snel minstens de helft op aan de huur alleen. En de maandjes volgen elkaar snel op."

Geert Inslegers van de Huurdersbond ziet in De Standaard een oplossing voor het probleem: "Een huursubsidiestelsel, zoals in onze buurlanden. Twintig procent van de laagste inkomens op de private woonmarkt, dus niet de sociale woningenmarkt, zou zo'n subsidie moeten kunnen genieten. In het Departement Ruimte en Wonen van de Vlaamse overheid is dat subsidiestelsel een prioriteit, het komt er wel. Maar vandaag is dat maar een magere troost voor mensen die hun huur niet kunnen betalen.'

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurbudget-en-verzekeringen/snelle-stijging-huurprijzen/