livios logo

Vaste of werkelijke kosten?

 Als huurder wil je natuurlijk niet onnodig te veel extra kosten betalen. Maar hoe controleer je dat?

Splitsing huurprijs-kosten

De eenvoudigste en meest overzichtelijke methode is dat er een vast bedrag gevraagd wordt voor zowel de huur als voor de gemaakte kosten. Dit is echter niet aan te raden omdat bij de jaarlijkse indexering van de huurprijs het volledige bedrag geïndexeerd wordt, terwijl de huurwet uitdrukkelijk vermeldt dat enkel de huurprijs geïndexeerd mag worden.

Met een forfaitair bedrag weet je waar je aan toe bent.

Foto BNP Paribas Fortis
  

De eerlijkste methode is een verdeling van de kosten in functie van de werkelijke uitgaven.

Foto Livios
  

Vaste kosten

  • Met een forfaitair bedrag weet je waar je aan toe bent. Bovendien kan het bedrag in principe niet stijgen, zelfs niet als de werkelijke kosten de hoogte ingaan.
  • Nadeel van deze formule is dat je moeilijk kan controleren of het bedrag strookt met de werkelijke uitgaven.
  • Je kan als huurder op elk moment een herziening aanvragen of een omzetting in werkelijke kosten en lasten.

Werkelijke kosten

  • De eerlijkste methode is een verdeling van de kosten in functie van de werkelijke uitgaven. In dat geval betaal je een maandelijkse provisie of voorschot en volgt na een jaar een eindafrekening. Heb je een huurcontract met zo'n regeling? Informeer dan zeker bij de verhuurder en bij de andere huurders naar het bedrag dat er de vorige jaren werd aangerekend zodat je niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan.
  • Woon je in een appartement? Ga dan zeker ook na hoe de kosten verdeeld worden tussen de verschillende bewoners. Bestaan voor het verbruik van stroom, water, gas of stookolie aparte meters of wordt het volledige bedrag evenredig verdeeld? Deze laatste formule is minder interessant voor iemand die veel afwezig is.
  • Hoe zit het met het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes? Wordt dit ook evenredig verdeeld of kijkt men naar de oppervlakte van de gehuurde ruimte?

Lees nog meer over de werkelijke kosten.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurbudget-en-verzekeringen/vaste-of-werkelijke-kosten/