livios logo

Vraag nu jouw premie voor een thuisbatterij aan

Sinds 1 augustus kan je een premie aanvragen voor een thuisbatterij. De Vlaamse Regering keurde de premie eerder al goed, maar wachtte nog op advies van de Raad van State. De procedure is nu helemaal rond. De premie bedraagt maximaal 3.200 euro en kan tot eind 2020 worden aangevraagd.

Wat zijn de voorwaarden voor de premie?

Om een premie voor een thuisbatterij te krijgen, moet je beschikken over een digitale meter én kiezen voor het nieuw tarief. Wie nog geen digitale meter heeft maar wel de premie aanvraagt, krijgt de kosten van de installatie vergoed. Daarvoor volstaat de offerte van de digitale meter. Daarnaast geldt de premie enkel voor milieuvriendelijke batterijen zoals een lithium-ion of zoutwaterbatterij. Klassieke loodzuurbatterijen komen niet in aanmerking. De thuisbatterij moet daarnaast ook geplaatst worden door een erkend installateur.

Foto Getty Images
  

Foto Getty Images
  

Hoeveel bedraagt de premie?

Thuisbatterijen zijn beschikbaar van 3 KwH tot 14 kwH. De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur capaciteit. Daarbij geldt een maximumbedrag van 3.200 euro en mag de premie niet hoger zijn dan 35% van de investeringskost.

Hoe vraag je de premie aan?

De premie vraag je aan bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Daar heb je een attest van netbeheerder Fluvius voor nodig. Voor het attest van Fluvius moet je aan drie voorwaarden voldoen:

  1. De thuisbatterij is aangemeld bij Fluvius
  2. Je hebt een digitale meter in huis of aangevraagd
  3. Je kiest voor het nieuw tarief van de digitale meter

Voor de aanvraag van de premie bij het Departement Omgeving heb je de volgende documenten nodig:

  • Attest van Fluvius
  • Kopie van de factuur van een erkend installateur
  • Verklaring op eer van de installateur (met o.a. het type en de capaciteit van de batterij)
  • Keuringsbewijs

Vraag je premie hier aan. 

Tip: lees ook het artikel 'wat kost een thuisbatterij?'


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurbudget-en-verzekeringen/vraag-nu-jouw-premie-voor-een-thuisbatterij-aan/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=-ver-bouwen-in-2020-deze-premies-kan-je-nog-aanvragen&utm_campaign=content