Soepelere regels voor huisdieren op appartementen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) meldde in De Zondag dat huisdieren voortaan enkel nog in uitzonderlijke gevallen verboden mogen worden in huurwoningen. De contractuele clausule is aangepast in overleg met de Verenigde Eigenaars (VE), die de belangen van verhuurders behartigt.

In standaardhuurcontracten staat momenteel nog dat huurders geen dieren mogen houden tenzij na schriftelijke toestemming van de verhuurder:

 “De huurder mag enkel huisdieren houden mits het schriftelijk akkoord van de verhuurder en  op voorwaarde dat ze noch direct, noch indirect enige schade veroorzaken, noch de rust binnen het gebouw verstoren. Bij niet-naleving van deze verplichtingen zal de toestemming ingetrokken worden.”

De afgelopen jaren leidde dit tot enkele rechtsgedingen, aangespannen door huurders die vanwege huisdieren uit hun woning werden gezet. Lees hier de case over het hangbuikzwijn Flurkje.

  • hond
    © Getty Images

Toevoeging clausule

De VE heeft op vraag van minister Weyts een alternatieve clausule toegevoegd:

  • Voor een huis: “De verhuurder mag in beginsel de huurder niet verbieden om huisdieren te houden, in zoverre het gehuurde goed niet ongeschikt is om het (de) specifieke huisdier(en) te houden.”
  • Voor een appartement: “De verhuurder mag in beginsel de huurder niet verbieden om huisdieren te houden, in zoverre het gehuurde goed niet ongeschikt is om het (de) specifieke huisdier(en) te houden en de statuten of het reglement van orde van het gebouw het houden van huisdieren niet verbieden.”

Huursector meer open voor dierenvrienden

“Nu draaien we de zaken om”, zegt minister Weyts in De Zondag. “Huisdieren zijn toegelaten, tenzij het reglement van het appartementsgebouw dit verbiedt of wanneer de huurwoning ongeschikt is voor een bepaald dier. Dus geen Duitse herder in een klein appartementje bijvoorbeeld. Dat is een goede zaak voor het dierenwelzijn en zo stellen we de huursector meer open voor dierenvrienden.”

Meer weten over de regels in appartementen? Raadpleeg ons dossier S.O.S. Appartementen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media