livios logo

Flats meest voorkomende woningtype in Vlaanderen

Appartementen worden steeds populairder in Vlaanderen. De Vlaamse Confederatie Bouw deelde cijfers waaruit blijkt dat we in 2022 meer flats dan woningen zullen zien.

De toename van flats in Vlaanderen gaat vooral ten koste van de gesloten bebouwing, die sinds 2001 met 4% daalde.

Foto Statbel
  

De Vlaamse Confederatie Bouw berekende dat in de periode van 2011 tot 2018 het aantal vergunde flats bijna verdubbelde: van 16.000 aanvragen in 2011 tot 30.000 aanvragen in 2018. Het aantal woningen bleef in dezelfde periode relatief stabiel.

Stijging aantal flats

De toename van flats in Vlaanderen gaat vooral ten koste van de gesloten bebouwing, die sinds 2001 met 4% daalde. Ook de halfopen woningen nemen licht af. België maakt daarbij een inhaalbeweging op Europees niveau, want slechts vijf landen hebben op dit moment een kleiner aandeel appartementen.

Als deze trend zich doorzet, wordt de flat tegen 2022 het meest voorkomende woningtype in Vlaanderen. Die tendens is te verklaren door de veranderende gezinssamenstelling, waar we steeds meer eenpersoonsgezinnen en koppels zonder kinderen zien. Ook de vraag naar rij- en hoekwoningen neemt toe in vergelijking met de open bebouwing.

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurregelgeving/53031/flats-meest-voorkomende-woningtype-in-vlaanderen/