livios logo

Lange wachttijden sociale woningen: draait Vlaanderen toch de geldkraan dicht?

Volgens cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) stonden er eind vorig jaar 153.910 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Kandidaat-huurders wachten daardoor al gemiddeld vier jaar voor ze een sociale woning krijgen toegewezen: ongeveer een jaar langer dan bij de start van de vorige Vlaamse Regering, in 2014. Toch krijgen verschillende steden volgens de Vlaamse onderhandelingsnota binnenkort geen geld meer voor nieuwe sociale woningen.

Wachtlijsten steeds langer

Eind vorig jaar wachtten nog 153.910 mensen om een sociale woning te kunnen huren: maar liefst 28% meer dan in 2014. De steeds langere wachtlijst beïnvloedt ook de wachttijd: volgens de VMSW kreeg vorig jaar minder dan 25% van de kandidaat-huurders na minder dan twee jaar wachten een woning toegewezen. 40% staat vijf jaar of langer op de wachtlijst, 1% moet zelfs tot tien jaar lang geduld uitoefenen. De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel vier jaar, terwijl die in 2014 nog drie jaar bedroeg. Op dat moment kreeg 37% van de huurders binnen de twee jaar een woning toegewezen.

De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel vier jaar: is een jaar langer dan in 2014.

Foto Getty Images
  

Vooral grotere steden krijgen de komende vijf jaar geen geld meer om nieuwe sociale woningen te bouwen.

Foto Getty Images
  

Minder geld voor sociale woningen

Toch blijkt uit de Vlaamse onderhandelingsnota van Bart De Wever (N-VA) dat vooral grotere steden de komende vijf jaar geen geld meer krijgen om nieuwe sociale woningen te bouwen.Volgens de nota krijgen steden en gemeenten die het Vlaamse streefcijfer voor het aantal sociale woningen al hebben gehaald, alleen nog geld voor renovaties. Dat betekent dat onder meer Antwerpen, Gent, Kortrijk, Mechelen en Oostende geen financiering voor nieuwbouw meer krijgen: allemaal steden die extra sociale woningen willen bouwen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: De Morgen & Het Nieuwsblad


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurregelgeving/54577/lange-wachttijden-sociale-woningen-draait-vlaanderen-toch-de-geldkraan-dicht/