livios logo

Gratis: de 10 populairste modelcontracten

Je gaat in zee met een architect of aannemer, of je staat op het punt om een appartement te huren. Het zijn maar enkele gevallen waarbij een geschreven overeenkomst je de nodige bescherming biedt. Wat hoort er allemaal thuis in zo’n contract en wat mag je zeker niet vergeten als je zelf een document opstelt? Op Livios kan je tientallen modelcontracten gratis downloaden, met dank aan advocatenvennootschap Monard Law. Wij verzamelen alvast de tien populairste documenten onder onze lezers.

Wanneer je een woning of appartement gaat huren, is het belangrijk om goed aan te geven in welke staat het goed zich bevindt op het moment van intrekken.


  

Een woning kopen, betekent een zware financiële investering. Het spreekt dan ook voor zich dat zowel koper als verkoper weten waar ze aan toe zijn.


  

Komen je vrienden of ouders een handje toesteken op de werf? Om problemen met de btw-dienst te vermijden, laat je hen best een schriftelijke verklaring invullen.

Foto Easykit
  

Nieuwe eigenaar? Laat er geen discussie over bestaan dat de oude eigenaar de sleutels van de huurwoning niet meer in handen heeft en dat jij vanaf nu daadwerkelijk de sleutelbos beheert.


  

1. Plaatsbeschrijving bij start huurovereenkomst

Wanneer je een woning of appartement gaat huren, is het belangrijk om goed aan te geven in welke staat het goed zich bevindt op het moment van intrekken. Zo komt het achteraf niet tot eindeloze discussies bij eventuele schade of gebreken.

2. Leningsovereenkomst

Hoe goed je iemand ook kent, geld lenen of ontlenen doe je best niet zonder schriftelijke overeenkomst. Zo heb je achteraf toch een geldig document om op te terug te vallen in geval van problemen.

3. Verklaring hulp vrienden en familie bij bouwwerken

Komen je vrienden of ouders een handje toesteken op de werf? Om problemen met de btw-dienst te vermijden, laat je hen best een schriftelijke verklaring invullen. Hierin verklaren ze dat ze je gratis geholpen hebben.

4. Architectenovereenkomst

Je vertrouwt je architect de bouw of renovatie van je droomwoning toe. Het is dus belangrijk dat je solide afspraken maakt. Je architect schotelt je sowieso zelf een overeenkomst voor, maar niets houdt je tegen om zelf even te kijken wat zeker in je contract thuishoort.

5. Syndicusovereenkomst

De syndicus is de vertrouwenspersoon binnen een groep van verschillende mede-eigenaren en staat in voor het beheer van het gebouw. Het is dus belangrijk dat je sluitende afspraken maakt over zijn takenpakket, verantwoordelijkheden, vergoeding, noem maar op. Volgend modelcontract helpt je hierbij.

6. Woninghuurovereenkomst

Een goede verstandhouding tussen huurder en verhuurder bekom je alleen maar door de juiste afspraken te maken. Dit document zet je alvast op de goede weg.

7. Compromis / Onderhandse verkoop woning in Vlaanderen

Een woning kopen, betekent een zware financiële investering. Het spreekt dan ook voor zich dat zowel koper als verkoper 100 % weten waar ze aan toe zijn.

8. Aannemingscontract

Waar moet je aannemer zich aan houden? Moet hij binnen een bepaalde termijn klaar zijn met de werken? En hoe zit het met eventuele meerkosten? Vanaf dag 1 moet je zeker zijn wat je van je aannemer kan verwachten. Zo niet, sta je in een zwakke positie wanneer het misgaat. Deze modelovereenkomst geeft je een duidelijk zicht op wat moet gebeuren.

9. Overeenkomst gemene muur

Niet veel zaken zijn zo complex als de voorwaarden en afspraken rond de gemene muur tussen twee woningen. Wat zijn jouw verantwoordelijkheden en waar moeten je buren zich aan houden?

10. Afgifte sleutel aan huurders

Laat er geen twijfel over bestaan dat de oude eigenaar de sleutels van de huurwoning niet meer in handen heeft en dat jij vanaf nu daadwerkelijk de sleutelbos beheert.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurregelgeving/gratis-de-10-populairste-modelcontracten/