Wat kost een verhuisfirma?

Bij een verhuis komt heel wat voorbereidend werk kijken. Maar hoe pak je het aan op de grote dag zelf? Schakel je een verhuisfirma in? Of huur je een wagen en verhuis je zelf je spullen?

Als je voor een firma kiest, welke keuzes bepalen dan de prijs? We baseren ons in dit artikel op de gemiddelde prijzen van vijf verschillende verhuisbedrijven. Dit zijn prijzen inclusief btw.

1. Je leven in een doos

Niemand wil kapotte spullen en meubels na een verhuis. Veilig je spullen opbergen, is dus een must. De meeste verhuisfirma’s voorzien hiervoor verhuisdozen en andere verpakkingen.

De prijs varieert tussen 1,5 en 3 euro per doos. Een goede tip van Vervoer en Verhuizingen Bijnens Valentin: “Gebruik bananendozen als je die nog hebt staan. Die zijn stevig en praktisch. Neem er desnoods enkele mee uit het warenhuis.”

2. De verhuiswagen en brandstof

We bekijken het tarief voor een verhuiswagen per halve dag. “Dat volstaat zeker als je goed voorbereid bent. Want dan duurt de gemiddelde verhuis 4 à 5 uren”, vertelt Bijnens.

Wat bepaalt de prijs precies? De grootte van de wagen. Een grote verhuiswagen kost rond de 50 euro per halve zaterdag. Op een weekdag zakt de prijs tot ongeveer 40 euro. Een kleinere verhuiswagen kost 35 euro voor een halve zaterdag en 30 euro voor een halve weekdag.

De brandstof van de verhuiswagen komt nog bovenop de huurprijs. Die varieert vaak tussen de 0,25 en 1 euro per kilometer. Meestal krijg je een aantal kilometers gratis. Soms vraagt de verhuisfirma ook een waarborg. Maar die krijg je na de verhuis natuurlijk terug als je het niet te bont hebt gemaakt.

3. De verhuizers

Verhuizers nemen het zwaarste werk van je over. Ze (de)monteren de meubels als dat nodig is. Je huurt ze samen met de verhuiswagen. Een grote verhuiswagen met twee verhuizers kost tussen de 270 en 450 euro per halve zaterdag. Op een weekdag zakt de prijs gemiddeld met 40 euro per halve dag.

4. Een verhuislift nodig?

Woon je niet op het gelijkvloers? Dan ga je wellicht een verhuislift inzetten. Die moet je extra huren. Het is het aantal verdiepen dat hier de prijs bepaalt. Voor de eerste twee verdiepingen betaal je gemiddeld 45 euro per halve zaterdag. Voor een halve weekdag is dit 35 euro.

Vanaf de derde verdieping reken je best op gemiddeld 60 euro. Hoe hoger de lift gaat, hoe hoger de prijs. Voor het gebruik van een lift schakel je best vier personen in. Twee personen beneden en twee bovenaan.

5. Meubelbewaring

Wat als je al uit je huidige woning moet vertrekken? En je nieuwe plek is nog niet klaar om in te huizen? Dan moet je alles ergens kunnen stockeren. Dat kan in boxen bij een verhuisfirma. Een box van 25 m³ kost gemiddeld 121 euro per maand.

Ik verhuis en dat kost me …

Om af te sluiten, een voorbeeldrekensommetje. Je verhuist uit een appartement op de tweede verdieping. Wanneer? Zaterdagmorgen. Hoe? Met twee verhuizers en een grote verhuiswagen. De afstand tussen appartement en huis? 20 kilometer. Hoeveel betaal je hier gemiddeld voor?

  • Bananendozen: 0 euro
  • Verhuiswagen met twee verhuizers: 350 euro
  • Af te leggen afstand: 2x heen en weer, en terug naar de firma: (2 x 20 km) x 2 = 80 km + 20 km = 100 km
  • Brandstof: 100 km x 0.75 Euro/km = 75 euro
  • Verhuislift: 50 euro

    Totaal: 475 euro

Nog tips nodig voor je grote verhuisdag? Lees dan ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media