livios logo

Voordelen van huren

Ben je niet van plan om lang op dezelfde plaats te blijven of heb je niet voldoende eigen kapitaal? Dan is een woning of appartement huren waarschijnlijk een interessante optie!

Voordelen van huren

  • Je bent verlost van veel kommer en kwel én van grote onderhouds- of herstellingskosten.
  • Je hebt meer flexibiliteit. Als je van werk verandert, als je niet tevreden bent met je woonst of als je gaat scheiden , kan je zonder veel problemen en kosten je huur opzeggen.
  • Het enige waar je rekening mee moet houden, is de opzegtermijn en eventueel een opzegvergoeding als je van die termijn afwijkt.

Foto Livios
  

Foto Getty Images
  

Of toch liever kopen?

Huren biedt zeker een aantal voordelen. Toch moet gezegd dat het verschil tussen huren en kopen kleiner is. De  registratierechten zijn nu veel lager dan vroeger en ook meeneembaar, als je je woning verkoopt en een andere koopt. De lage rentevoeten maken van kopen ook geen slechte optie. Maar je moet rekening houden met: 

  • de hoge transactieprijs bij de aankoop of bouw van een woning. Je betaalt ettelijke duizenden euro's aan notariskosten. De 'meeneembaarheid' van registratierechten compenseert dit ten dele.
  • de intresten. Bij de aankoop van een woning betaal je de eerste jaren van je lening vooral intresten en slechts in zeer geringe mate kapitaal af. De maandelijkse aflossingen staan dan niet in verhouding tot het deel van de lening dat je al hebt terugbetaald.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/voordelen-van-huren/