livios logo

Stijgende verfprijzen te slim af? Met deze tips kan je meteen aan de slag

Omdat de verfprijzen naar verwachting nog zullen stijgen tot midden volgend jaar, wacht je maar beter niet te lang meer om je verfproject aan te pakken. Zodra het voorbereidende werk achter de rug is, kunnen de echte verfwerken beginnen. Hier lees je alvast enkele tips voor een mooi eindresultaat.

Van primer tot eindlaag

Voor een goed eindresultaat moet je een volledig verfsysteem aanbrengen. De grondlaag of primer dringt diep in het oppervlak door en garandeert een optimale hechting. De tussenlaag of voorlak is een goed dekkende laag in een tint aangepast aan de kleur van de eindlaag. Deze eindlaag geeft het oppervlak zijn definitieve kleur en beschermt het. De drie lagen bestaan niet altijd uit drie verschillende verfsoorten. Bij het éénpotsysteem bestaat de opbouw van het verfsysteem uit één en hetzelfde product.

Vergeet niet te roeren

Roer de verf altijd goed op, ook tijdens het verven. Als je met de borstel schildert, begin dan met de bovenste strook over de hele breedte van links naar rechts. Daarna schilder je een volgende strook eronder van rechts naar links. Hiervoor verdeel je de verf in kleine verticale banen en ga je er onmiddellijk weer over in horizontale richting. Druk daarbij goed aan. Ten slotte ga je er nog een keer over van onder naar boven, zonder al te zeer aan te drukken. Strijk een teveel aan verf af aan de rand.

verven thuis schilderen


© Getty Images  

verven schilderen muur


© Getty Images  

Verticale banen

Gebruik je een rol? Breng de verf dan eerst in verticale banen aan zonder fel te drukken. Vervolgens beweeg je de rol horizontaal. Eindig in verticale richting, van onder naar boven.

Werk in één keer af

Het mooiste resultaat heb je bij zowel een rol als borstel als je een oppervlak in één keer kan afwerken. Aanzetten blijven zichtbaar. Doop je borstel of rol ook nooit volledig in de pot. Werk ook nooit bij tijdens het drogen.

Solventverf

Omdat solventverven minder snel opdrogen, verf je het best door eerst een op- en neerwaartse beweging te maken met de borstel, nadien zijwaarts te borstelen om ten slotte te eindigen in opwaartse richting. Breng de verf niet te overdadig aan om lopers te vermijden.

Binnendeuren schilderen jong koppel TRAP RENOVATIE


© Getty Images  

Waterverf

Waterhoudende verven laten zich makkelijk aanbrengen, wat je soms de neiging geeft om de verf te dun uit te strijken. Dat is nadelig voor de vloeiing. Breng waterhoudende verf altijd ruim aan. Strijk de verf kort op en licht na, bij voorkeur met een langharige borstel.

Hoogglans? Check de ondergrond

Hoogglanzend en mat zijn de twee uiterste gradaties van glans, satijnglans (of halfmat) ligt ertussenin. Hoogglans is beter bestand tegen vuil en water en makkelijk afwasbaar. Nadeel is dat je hiermee eventuele oneffenheden extra ‘in de verf’ zet. De ondergrond moet dus zeker grondig voorbereid zijn. Matte verf accentueert oneffenheden niet, maar is minder bestand tegen vuil. Verffabrikanten bieden ook matte verven aan die afwasbaar zijn.

Meer verftips? Lees ook:

12 dingen die je moet weten over binnen klussen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/klus-in-uw-kot/binnen-klussen/16180/stijgende-verfprijzen-te-slim-af-met-deze-tips-kan-je-meteen-aan-de-slag/