livios logo

Zo hang je je gordijnen op

Je gordijnen ophangen: een simpele klus? De aanpak hangt af van het type dat je kiest. Als je deze richtlijnen volgt, kan het bijna niet misgaan!

Glasgordijnen

Glasgordijnen worden meestal aan gordijnrails vlak voor het raam gehangen. Een andere mogelijkheid is een dubbele montage waarbij je de glas- en overgordijnen aan één roede ophangt.

gipswand gipskarton gipsplaat gyproc Wanden pleisterwerken gordijnen

Foto Gyproc
  

buitenschrijnwerk ramen aluminium raam gordijnen verluchting zuivere lucht man

Foto Winsol
  

Rails

Rails bestaan uit aluminium of PVC, met glijders of met looprolletjes. Er zijn verschillende types (I-, E- of U-vorm), elk met aangepaste lopers of glijders. Bevestig je de rail aan de muur? Wees dan zeker dat je genoeg steunpunten ter beschikking hebt. Zo kan de rail niet doorhangen. Je kan rails inbouwen in de gordijnkast, ophangen aan het plafond of in de vensternis of ze bekleden met een gordijnval. Ga op voorhand na of je de rail tegen de muur moet bevestigen. Onder de glijders of lopers zit een ringetje waarin je de haakjes kan hangen. Een alternatief voor haakjes zijn knijpers die zich in de gordijnstof zetten.

Tip: voor gebogen ramen bestaan er ook gebogen rails.

Gordijnroeden

Voor je gordijnroeden kan je uit verschillende materialen kiezen: hout, kunststof, aluminium, koper of imitatie-koper. Over de gordijnroeden schuif je de ringen waar de gordijnhaakjes aan vast zitten. Als je gordijnen en overgordijnen hebt, kan je voor een dubbele montage kiezen: zo kan je de roede (voor het overgordijn) en de rail (voor het gordijn) samen monteren. Ga op voorhand zeker na of roede wel geschikt is voor jouw gordijn: sommige gordijnen zijn te zwaar voor bepaalde roedes.

Plaatsing van roede of rail

Laat genoeg ruimte vrij tussen de rail of roede en de bovenste rand van het raam. Zo kan het raam steeds open. Laat ook genoeg ruimte tussen de rail of roede en de muur. Zo hinderen de gordijnen het handvat van je raam en de radiator niet.

Lengte van roede of rail

Je roede of rail moet langs beide zijden 15 cm langer dan het raamkader zijn.

Lees ook:

12 dingen die je moet weten over binnen klussen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/klus-in-uw-kot/binnen-klussen/16190/zo-hang-je-je-gordijnen-op/