livios logo

Dak zelf isoleren? Vermijd deze valkuilen!

Je dak zelf isoleren. Een fluitje van een cent, niet? Veel (ver)bouwers pakken deze klus dan ook zelf aan. Helaas niet altijd volgens de regels van de kunst... Deze vier typische uitvoeringsfouten moet je absoluut mijden!

1. Onvoldoende vulling

Isoleer je met harde platen onder de kepers van je dak? Vul dan zeker de ruimte tussen de kepers op met een glaswoldeken. Anders kan er koude, vochtige buitenlucht indringen achter de isolatie en condenseren tegen het koude(re) (onder)dak. Die condensatie druppelt dan af op je isolatieplaten en loopt naar beneden tot aan de eerstvolgende onderbreking van de isolatieplaat: de naden van de platen of gordingsbalken.

Soms zie je woldekens van slechts 12 centimeter in spanten met een hoogte van 18 centimeter. Dat volstaat misschien voor de norm, maar technisch gezien is een volledige vulling de enige juiste oplossing. En die extra dikte zorgt voor de broodnodige hogere isolatiewaarde.

isolatie dak dakisolatie isolatiemateriaal

Prop je isolatie niet op. Snij ze zoals op de foto netjes op maat - zo'n centimeter breder dan de ruimte zelf.

Foto Isolteam
  

onderdak

Een onderdak houdt vocht van buiten tegen, maar laat vocht van binnen door.

Foto Koramic
  

isolatie dak dakisolatie comfofix

Tape naden altijd goed af. Zo rendeert je isolatie optimaal.

Foto Recticel Insulation
  

2. Opgepropte isolatie

Een glaswoldeken van tien centimeter dik in een ruimte van zes centimeter proppen? Geen goed idee! Minerale wol moet zich kunnen uitzetten tot zijn voorziene dikte. Opgepropte isolatie rendeert niet en duwt te hard op je dak of bekleding. Met schade als gevolg. Bijvoorbeeld dakpannen die omhoog geduwd worden.

3. Foute folies

Het verschil tussen een dampscherm en onderdak blijkt niet altijd even duidelijk voor doe-het-zelvers. Een dampscherm is geen gewone plastiek. Het is een dampdichte folie die je isolatie beschermt tegen vocht van binnenuit. Die zit dan ook aan de warme zijde van je dak, onder je isolatie.

Het onderdak, beschermt je isolatie tegen weersinvloeden en zit dus aan de koude zijde van het dak, boven de isolatie. Het dak moet naar buiten toe kunnen ademen. Plaats dus zeker geen dampdichte folie aan de buitenzijde. Totaal fout! Gebruik de juiste dampopen materialen.

4. Gebrekkige luchtdichtheid

Luchtdichtheid is een absolute must voor een duurzame woning. Tapes en kitvoegen zijn dan ook geen overbodige luxe. Maar hoe weet je nu welke kit geschikt is voor welke voeg? Bekijk dit per naad of voeg met een leverancier van dergelijke materialen. Verlies ook de aansluiting van je isolatie op de muren niet uit het oog.

12 dingen die je moet weten over binnen klussen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/klus-in-uw-kot/binnen-klussen/32508/dak-zelf-isoleren-vermijd-deze-valkuilen/