livios logo

Een woonboot kopen wordt heel wat simpeler

Goed nieuws voor de liefhebbers van wonen op het water. Binnenkort is het mogelijk een hypothecaire lening aan te gaan voor het aankopen of renoveren van je eigen woonboot. Dat wetsvoorstel keurde de Kamercommissie onlangs goed.

Ook al liggen de rentes op hypothecaire leningen momenteel heel laag, toch mag je de investering in een woonboot niet onderschatten.


  

Veel eigenaars van woonboten zochten in het verleden hun toevlucht tot het buitenland. Daar waren de leenomstandigheden rond woonboten een stuk gunstiger. Zo staat Nederland bijvoorbeeld al tientallen jaren bekend om haar drijvende woningen langs de waterlopen.

"Goed voor consumenten en economie"

Dat de eigenaars binnenkort ook in België hypothecaire leningen kunnen afsluiten, is volgens Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) goed nieuws: “Niet enkel voor de consument, maar ook voor de Belgische scheepswerven die dergelijke schepen bouwen.”

Ook horeca- en theaterboten vallen onder de nieuwe regels. “Het volstaat als het schip staat ingeschreven in het scheepsregister,” legt hij uit.

Prijskaartje

Ook al liggen de rentes op hypothecaire leningen momenteel heel laag, toch mag je de investering in een woonboot niet onderschatten. Zo heb je naast de aankoop van de boot en het huren van de ligplaats, vaak nog heel wat herstellings- en renovatiewerken voor de boeg. 

En tot voor kort stonden ook de banken niet vaak te popelen om een woonboot mee te helpen financieren. Benieuwd of de huidige ontwikkelingen zorgen voor meer drijvende woningen langs de Belgische wateren.

Bron: De Redactie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/geld-en-verzekeringen/een-woonboot-kopen-wordt-heel-wat-simpeler/