Realistische prijs?

Nergens speelt zo zeer het spel van vraag en aanbod als bij de verkoop van woningen. Elke verkoper wil het onderste uit de kan halen. 'Een woning kost net zo veel als de gekken ervoor willen geven', hoor je wel eens zeggen. Ga na of de prijs realistisch is. Dat is natuurlijk moeilijk te beoordelen, maar er zijn een aantal factoren die je een beeld kunnen geven.

Vergelijk met andere woningen

Je kan het trachten te vergelijken met gelijkaardige woningen in de buurt. Of eens voorleggen aan iemand die vertrouwd is met de immobiliënsector. Neem ook poolshoogte bij de buren. Zij zijn vaak heel goed op de hoogte van de prijzen in jouw buurt.

  • Surf eens door het aanbod immozoekertjes en ga op zoek naar vergelijkbare panden en gronden.
  • Let op de ligging (stad of platteland), de grootte van het terrein, het aantal kamers, de ouderdom en staat van het huis, de graad van afwerking (standaardmaterialen of luxueuze afwerking, …).
  • Je kan eventueel aan de hand van zoekertjes in jouw gemeente de prijs per m² berekenen door de totaalprijs te delen door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig vervolgens die vierkante meterprijs met het aantal vierkante meter van jouw woning of grond en je krijgt een idee van het bedrag dat je kan vragen.
  • Je kan ook de site van de FOD Economie raadplegen. Zij houden de woningprijzen bij. Dit kan een indicatie zijn, maar meer ook niet. Er zijn enorm veel factoren waarmee je rekening moet houden om woningen te vergelijken.
  • Hoe energiezuiniger, hoe beter en bijgevolg ook duurder de woning. Vraag naar het E-peil of naar het energieprestatiecertificaat.

Kadastraal inkomen (KI)

  • Het kadastraal inkomen (KI) kan, vooral voor recente woningen, een aanwijzing zijn om je vraagprijs te bepalen. Uitgangspunt bij de bepaling van het KI is dat dit het bedrag is dat je netto zou innen wanneer je je woning gedurende één jaar zou verhuren. Je moet er wel rekening mee houden dat men hiervoor nog altijd de huurwaarden van 1975 als basis hanteert en dat het kadastraal inkomen jaarlijks geïndexeerd wordt.
  • In principe kan je stellen dat woningen met hetzelfde KI ook ongeveer even duur zouden moeten zijn.

Professionele waardebepaling

  • Voor meer zekerheid kan je de waarde van je huis laten schatten door een landmeter-expert en architecten. Zij rekenen je meestal een uurtarief aan.
  • Ook makelaars en notarissen kan je inschakelen voor een waardebepaling van je woning. Zij hebben heel wat expertise op dit vlak. Zeker als je hen de akte laat verlijden of de verkoop laat realiseren, zullen ze je daar graag gratis mee helpen.
  • Het gebeurt maar zelden dat de woning verkocht wordt voor het geafficheerde bedrag. Meestal doet de koper een bod dat iets lager is dan het gevraagde bedrag. Bouw dus best een zekere marge in, maar overdrijf niet. Een marge van 10 à 15 % is realistisch.

Beslis niet halsoverkop

Beslis alleszins niet te snel. Makelaars gebruiken soms bepaalde trucs om snelle beslissingen te forceren, bijvoorbeeld door te beweren dat er iemand een bod op het huis gedaan heeft en de volgende dag een beslissing neemt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media