livios logo

3x nieuws voor wie koopt, bouwt of renoveert

Voor de kachelaars onder ons: houtkachels moeten tegen 2030 de helft minder schadelijke stoffen uitstoten. Wie een woning op het oog heeft, kan zijn aankoop voortaan via mail doen. Én de energieministers in ons land slaan de handen in elkaar om de energiefactuur te vereenvoudigen.

1. Tegen 2030 helft minder schadelijke stoffen van houtkachels

Tegen 2030 moet minstens de helft van alle verouderde houtkachels vervangen zijn.

Foto Dru Belgium
  

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) veroorzaakt houtverbranding meer dan 80% van de totale fijnstofproductie in Vlaanderen. Tegen 2030 moeten houtkachels de helft minder schadelijke stoffen uitstoten. Dat legden de Vlaamse overheid, de sectorfederatie en milieuverenigingen vast in de ‘Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming’. Hierin staat ook dat minstens de helft van alle verouderde toestellen vervangen moet zijn tegen 2030.

2. Aankoop woning nu mogelijk via mail

Vanaf 20 oktober 2018 kan je onroerende goederen elektronisch aankopen. Minister van Digitale Agenda Alexander de Croo (Open VLD) liet de wetgeving aanpassen aan het digitale tijdperk zodat je digitaal een woning kan kopen. Voortaan geldt een e-mail als voldoende juridisch bewijs bij de aankoop. De mail moet wel een elektronische handtekening bevatten. Deze wetsaanpassing neemt niet alleen de onzekerheid weg bij vastgoedmakelaars, maar ook bij kopers en verkopers, meldt het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Waarop moet je letten als je een woning koopt? Lees meer over de aandachtspunten.

3. Vereenvoudigde energiefactuur in de maak

Dankzij een vereenvoudigde energiefactuur krijg je meer inzicht in je verbruik.

Foto Getty Images
  

De energieministers van ons land Bart Tommelein (Vlaanderen), Marie-Christine Marghem (federaal), Jean-Luc Crucke (Wallonië) en Céline Fremault (Brussel) zochten samen met federaal minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) naar een manier om de energiefactuur te vereenvoudigen. Vandaag is je energiefactuur niet altijd even duidelijk. In de loop van volgend jaar zal iedere factuur nog maar twee pagina’s tellen en dezelfde rubrieken bevatten, om het even welke leverancier je hebt. Zo krijg je meer inzicht in je verbruik, de kostprijs, welk contract je hebt, hoe groen de energie is, …


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/3x-nieuws-voor-wie-koopt-bouwt-of-renoveert/