Woningprijzen opnieuw de hoogte in: sterkste stijging in bijna 15 jaar tijd

De huizenprijzen zijn in 2020 met net geen 6% gestegen: de grootste toename sinds 2006. Dat blijkt uit de ERA Barometer 2021. Bij appartementen gaat het om een groei van bijna 5%. De prijzen stijgen het snelst in centrumsteden en aan de kust. Bovendien bieden huizenjagers sinds de eerste lockdown gemiddeld hogere bedragen en vallen appartementen zonder terras steeds meer uit de smaak.

Makelaarsgroep ERA analyseerde samen met de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven de Vlaamse vastgoedmarkt van de voorbije vijftien jaar. Uit het onderzoek blijkt dat in 2020 de huizenprijzen met 5,9 en die van appartementen met 4,9% stegen: voor beide de sterkste groei sinds 2006, het jaar nadat de woonbonus het daglicht zag. Concreet betaal je voor een huis in Vlaanderen nu al makkelijk 15.000 euro meer dan in 2019. In de kustgemeenten stegen de appartementsprijzen zelfs met 7%. “Corona heeft de baksteen niet uit onze maag gehaald”, zegt Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium. “Na de verkoopstilstand tijdens de eerste lockdown is er een sterk inhaalmanoeuvre ingezet. Dat zien we nu aan de prijzen.”

Dichter bij de vraagprijs

Een gevolg van dat inhaalmanoeuvre tijdens de zomer is dat potentiële kopers minder onderhandelden over de prijs. Daardoor brachten ze vaak van de eerste keer een hoger bod uit. In het eerste kwartaal boden kandidaat-kopers gemiddeld 93% van de vraagprijs, na de lockdown steeg dat tot 95,4%. “Dat zorgt op jaarbasis voor een stijging van 1,1%, de grootste in meer dan tien jaar”, zegt Sven Damen, Professor Vastgoedeconomie en Financiering aan de Universiteit Antwerpen. “Sinds de lockdown willen kandidaat-kopers duidelijk niet het risico lopen dat ze naast hun droomhuis grijpen. Tijdens de zomermaanden boden huizenjagers nooit minder dan gemiddeld 95% van de vraagprijs, het meeste in vijftien jaar.”

Geen terras? Geen deal

Corona bepaalt ook mee welke woningtypes in trek zijn. Het voorbije jaar stond een appartement zonder terras gemiddeld 22 dagen langer te koop dan een appartement met terras. Dat terwijl die in 2019 nog gemiddeld drie dagen sneller een nieuwe eigenaar vonden dan exemplaren met. Bovendien gingen appartementen met terras voor gemiddeld 95,8% van de vraagprijs van de hand: 3% meer dan hun tegenhangers.“Tijdens de eerste lockdown hebben we massaal beseft hoe waardevol een eigen tuin of terras is”, zegt Johan Krijgsman. “Nu we vaker thuis zitten, willen we ook weer wat groter wonen. Daardoor is de oppervlakte van verkochte woningen voor het eerst in drie jaar terug gestegen, naar gemiddeld 186 m².”

Stadswoningprijzen stijgen sneller

Een trend waar corona geen verandering in heeft gebracht, is de snellere prijsstijging van huizen en appartementen in centrumsteden. De gemiddelde groei in steden bedraagt 7%, terwijl die in de rest van Vlaanderen op 5,8% ligt. Leuven, Antwerpen en Brugge zijn nog steeds de koplopers van de afgelopen vijftien jaar, terwijl je in Genk, Roeselare en Kortrijk de goedkoopste stadswoningen vindt. In Leuven betaal je bijna 60% meer dan voor een gelijkaardig huis of appartement in Genk. “Corona heeft ons zeker niet naar het platteland geduwd”, zegt Johan Krijgsman. “Naar verwachting zal die trend in de steden zich de komende jaren voortzetten en misschien zelfs nog versterken.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media