livios logo

"Huizen 40.000 euro duurder door woonbonus"

De woonbonus duwt onze woningprijzen naar omhoog. Dat is de conclusie van een rapport van de KU Leuven. En dat terwijl die maatregel wonen net betaalbaar moest houden/maken.

Volgens onderzoekers van de KU Leuven duwt de woonbonus de woningprijzen omhoog.


  

Hun voorstel? Een uitdoofscenario. Een plotse afschaffing zou tot te grote prijsschommelingen leiden.


  

Woningen betaalbaar houden...

De woonbonus is een belastingsvermindering gekoppeld aan een hypothecaire lening. Als je een huis koopt, bouwt of renoveert, kan je een deel van de betalingen aftrekken van je belastingen. Een ingreep van de overheid. Het waarom van die maatregel? Leningen goedkoper maken, een eigen woning betaalbaar houden.

... leidt tot een prijsstijging

Maar onderzoekers van de KU Leuven stellen vast dat de woonbonus het omgekeerde effect heeft. Huizen zijn net duurder 28 % geworden. Een stijging van 40.000 euro.

Meer lenen = meer uitgeven

"Inmiddels rekenen gezinnen op deze bonus bij het bepalen van hun budget. Daardoor drijft het fiscaal voordeel de prijs van een woning juist op eerder dan deze betaalbaar te maken", staat in het rapport. Met andere woorden: omdat we meer kunnen lenen, geven we meer uit. Doen we een hoger bod. Vragen verkopers een hogere prijs.

Vooral voordelig voor hoogste inkomens

"Daarnaast komt 72 % van het voordeel van de woonbonus terecht bij de hoogste 40 % inkomens. Zo komen de voordelen vooral terecht bij wie daar het minste nood aan heeft en versterkt de woonbonus dus de inkomensongelijkheid. Daarnaast gaan heel wat gezinnen na het afbetalen van hun woning een nieuwe lening aan om hun woning te renoveren, niet uit financiële nood, maar omdat het fiscaal voordelig is."

Snel afschaffen of laten uitdoven?

De oplossing? De onderzoekers zien heil in een uitdoofscenario van 20 tot 25 jaar voor nieuwe contracten. Dat om grote prijsschommelingen op de markt te voorkomen. Werk op de plank voor de volgende Vlaamse regering, want dit jaar verhuist de materie van federaal naar gewestelijk niveau.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/huizen-40000-euro-duurder-door-woonbonus/