livios logo

Kopen of huren: wat is het voordeligste voor jou?

72% van de Belgen is eigenaar van het pand waarin hij woont. Zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In onze buurlanden ligt dat aantal veel lager. Is kopen wel voordeliger dan huren? Een vraag waar vooral twintigers vaak mee worstelen. Axa Bank heeft nu een module op zijn website gezet waarmee je in vier stappen een antwoord op deze vraag krijgt.

budget

Is kopen wel voordeliger dan huren? Een vraag waar vooral twintigers vaak mee worstelen.


  

Via de module van Axa zie je of het voor jou financieel haalbaar is om zelf een woning te kopen en hoeveel budget je kan uitgeven aan een woning. Heb je nog niet voldoende startkapitaal? Dan vertelt de module jou ook hoelang je het best nog huurt. In een minuut weet je het resultaat door een antwoord te geven op deze vier vragen:

  • Hoeveel huur betaal je?
  • Hoeveel kan je maandelijks sparen?
  • Hoeveel geld kan je zelf inbrengen?
  • Hoeveel wil je maandelijks aflossen voor je lening?

Bereken het hier.

“Kopen is investering voor je pensioen”

sleutel huis kopen

Een koppel krijgt bij aankoop van een woning een woonbonus van 126 euro per maand.


© Getty Images  

Is kopen beter dan huren? De Gazet van Antwerpen onderzocht het en de meningen zijn verdeeld. Volgens John Romain, de oprichter van Immotheker, klopt de stelling wel. “Dat komt onder meer door de woonbonus van de Vlaamse regering. Een koppel krijgt bij aankoop van een woning een woonbonus van 126 euro per maand, voor de hele duur van de woninglening. Huurders krijgen geen subsidies van de overheid. Bovendien is er een lage rente, waardoor de aanschaf van de woning vrij goedkoop is. En je investeert ermee in je pensioen”, zegt Romain.

“Puur economisch is huren even aantrekkelijk als kopen”

Gert Peersman, econoom van de Universiteit Gent, is het er niet helemaal mee eens. Volgens hem is huren puur economisch gezien even aantrekkelijk als kopen. “Dat komt bijvoorbeeld omdat huurders geen lening moeten afbetalen. Zij kunnen dat geld beleggen in aandelen en obligaties. Het rendement van vastgoed is niet hoger dan het rendement op aandelen. Het is ook niet zeker dat vastgoed minder risicovol is. In Vlaanderen stijgen de woningprijzen nog, maar in Nederland is een gemiddelde woning vandaag minder waard dan in de jaren negentig”, aldus Peersman in de Gazet van Antwerpen. Hij raadt aan om ook met andere zaken rekening te houden: “Als huurder kan je makkelijker verhuizen, een koper heeft dan weer het voordeel dat hij zijn huis kan inrichten zoals hij dat wil.”

Bron: Gazet van Antwerpen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/kopen-of-huren-wat-is-het-voordeligste-voor-jou/