livios logo

"Lagere woonbonus heeft weinig impact op woningmarkt"

De huizenmarkt ondervindt amper hinder van de gedaalde woonbonus. Dat valt te lezen op DeRedactie.be. De verklaring vinden we bij de - nog steeds - lage rentes op de woonleningen.

Voorbarige zorgen?

Tussen januari en september steeg het aantal vastgoedtransacties met 6 % in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast bleven de woningprijzen op peil.

Foto Dewaele Woningbouw
  

Sinds medio 2014 is het bepalen van de woonbonus een regionale aangelegenheid. In Vlaanderen leidde dat vanaf 1 januari dit jaar tot een aanzienlijke daling van het bedrag dat je jaarlijks terugkrijgt van de belastingen als je een woning (ver)bouwt of koopt.

Experts allerhande vreesden dan ook voor een terugval op de woningmarkt. In de vorm van dalende woningprijzen en verkopen van huizen en appartementen.

Zorgen om niets, zo blijkt nu. Tussen januari en september steeg het aantal vastgoedtransacties zelfs met 6 % in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ook prijzen blijven stabiel

Daarnaast bleven ook de woningprijzen op peil. Ook hier klonk ongerustheid rond een tijdje geleden. Voorlopig onterecht, blijkt nu. De prijzen voor huizen bleven stabiel. Die voor appartementen steeg zelfs met 2 %.

Belangrijkste verklaring ligt voornamelijk bij de lage rentes voor woonleningen. Die blijven op een laag pitje staan, ondanks dat ze een tijdje opnieuw terug lichtjes begonnen stijgen. Wie nu een hypothecaire lening aangaat, geniet nog steeds vaak van een zeer gunstig tarief.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/lagere-woonbonus-heeft-weinig-impact-op-woningmarkt/