livios logo

Welke impact heeft 2e woning op woonbonus 1ste woning?

Vraag

In 2018 kocht ik mijn starterswoning. Hierop geniet ik de hervormde Vlaamse woonbonus. In 2020 kochten mijn vriendin en ik samen een nieuw huis die onze gezinswoning zal worden. De starterswoning zal worden verhuurd.

  • Wat is de invloed op mijn fiscaal voordeel van mijn initiele starterswoning?
  • Welke fiscale aftrek/voordeel kan ik hebben op mijn 2e woning die de gezinswoning zal worden?

 

Antwoord

In de geschetste situatie kwalificeert de in 2018 gefinancierde woning als de “eigen” woning zolang je deze blijft betrekken. Tot zolang kan je de kapitaalaflossingen en interesten van het in 2018 aangegaan woonkrediet blijven inbrengen onder de geïntegreerde woonbonus. Maar omdat je op 31/12/2020 eigenaar zal zijn van twee woningen vervalt de verhoging van de woonbonuskorf en kan je voor inkomstenjaar 2020 dus enkel nog genieten van de basiskorf van maximaal 1.520 euro.

Vanaf de dag waarop je je hoofdverblijfplaats (domicilie) overbrengt naar de nieuwe woning wordt de in 2018 gefinancierde woning een “niet eigen” woning. De kapitaalaflossingen van het in 2018 aangegaan woonkrediet kunnen vanaf dat ogenblik enkel nog genieten van het federaal langetermijnsparen. De interesten komen vanaf die datum in aanmerking voor de federale gewone interestaftrek.

Voor de in 2020 aangekochte woning geldt het omgekeerde. “Niet eigen” woning tot op het moment van verhuis. “Eigen” woning vanaf de datum van verhuis.

De kapitaalaflossingen van een in 2020 aangegaan fiscaal conform woonkrediet kunnen in de periode voorafgaand aan de verhuis in aanmerking komen voor het federaal langetermijnsparen. De interesten komen in aanmerking voor de federale gewone interestaftrek.

Vanaf de datum van verhuis kan je geen fiscale voordelen meer genieten voor het in 2020 aangegane woonkrediet, vermits de Vlaamse Regering de Vlaamse fiscale voordelen afgeschaft heeft voor leningen aangegaan vanaf 1/1/2020.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/vraag/36419/welke-impact-heeft-2e-woning-op-woonbonus-1ste-woning/