livios logo

Wat met woonbonus als ik tijdelijk verhuis naar buitenland voor werk?

Vraag

In 2014 heb ik een huis gekocht en ik ben hier sindsdien ook woonachtig. Waardoor ik dus geniet van de woonbonus.

Voor het werk kan het zijn dat ik verschillende jaren naar het buitenland ga (min. 4 jaar buiten Europa). voor deze periode verhuis ik dus met domicilie naar het buitenland met toch nog een eigendom in België (en dus ook een belastingsbrief hier blijven invullen).

Ik overweeg mijn huis in deze periode te verhuren aan een persoon die ik ken. Maar hoe zit dit met behoud van woonbonus en dergelijke? Ik heb vernomen dat de woonbonus kan behouden worden wegens verhuis naar het buitenland voor het werk. Maar ik kan niets terug vinden indien het huis wordt verhuurd.

Wat zou financieel de meest interessante oplossing zijn?

 

Antwoord

Vermits je voor een periode van meer dan 4 jaar verhuist naar het buitenland (buiten Europa), gaan we er van uit dat je voor die periode zal beschouwd worden als een fiscaal “niet rijksinwoner”, en dat je in die periode ook geen beroepsinkomsten zal behalen die in België belastbaar zijn.

In dat geval ben je in België enkel belastbaar op je onroerende inkomsten op voorwaarde dat je belastbaar onroerend inkomen hoger is dan 2.500 euro.

Je hebt enkel één woning in België. Vermits je deze woning niet zelf kan betrekken omwille van beroepsredenen, en er van uitgaande dat je geen eigenaar zal zijn van de woning in het buitenland die je zelf zal betrekken, kan jouw in België gelegen woning blijven kwalificeren als de “eigen” woning. De “eigen” woning is vrijgesteld en levert dus geen belastbare onroerende inkomsten op. We gaan er dus van uit dat je in België geen belastingaangifte zal moeten indienen.

Jouw hypothecaire lening zal in de periode dat je in het buitenland woont geen fiscale voordelen opleveren. Verhuis je nadien terug naar België, dan kan jouw hypothecaire lening vanaf dat moment opnieuw fiscale voordelen opleveren.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/vraag/36424/wat-met-woonbonus-als-ik-tijdelijk-verhuis-naar-buitenland-voor-werk/