livios logo

Woonbonus na pandwissel en extra eigenaar

Vraag

Mijn nieuwe partner kocht net een nieuwe woonst. Haar eigen woonst werd net verkocht en we zijn op zoek naar een nieuwe of aangepaste lening. We willen graag haar huidige lening behouden (pandwissel) maar mezelf als mede-eigenaar toevoegen voor de nieuwe woonst en mezelf ook 'bijschrijven' op de lening. Kan de woonbonus in dat geval behouden blijven? Tot op heden moest elke bank ons het antwoord schuldig blijven.

Antwoord

Ik begrijp de situatie als volgt:

Partner A heeft een woning A die kwalificeert als de “eigen” woning. Woning A werd gefinancierd door een woonkrediet (WK) A dat in aanmerking komt voor de Vlaamse woonbonus (regime 2005-2014 of regime 2015 of regime 2016-2019). Ondertussen heeft partner A een partner B leren kennen, en wonen ze samen in woning A (eigendom van A).

Woning A zal vervreemd worden (verkoopsovereenkomst heden ondertekend); Partner A én B zullen samen een nieuwe woning B aankopen (verkoopsovereenkomst heden ondertekend) die in Vlaanderen is gelegen; Woning B wordt de “eigen” woning; WK A blijft behouden middels een hypotheekoverdracht en zal vervolgens op twee namen geplaatst worden (bancaire gemeenmaking).

Hoe zit het met de fiscaliteit van WK A?

Standaardregel:
periode vóór verhuis of verkoop van woning A: woonbonus voor klant A, geen fiscaal voordeel voor klant B
periode na verhuis en vóór akte verkoop woning A: federaal lange termijnsparen en federale gewone interestaftrek voor klant A, geen fiscaal voordeel voor klant B
periode na verkoop woning A: federaal lange termijnsparen voor klant A, geen fiscaal voordeel voor klant B

Toepassing Vlaamse fictiebepaling woonbonus:
Voorwaarden voor de toepassing van de fictiebepaling:
1) vorige woning wordt vervreemd om een andere woning te verwerven of te behouden

2) vorige woning was de “eigen” woning en nieuwe woning wordt de “eigen” woning

3) hypotheekoverdracht

4) initieel krediet blijft behouden of wordt geherfinancierd

In afwijking van de standaardregel kan partner A opteren voor de toepassing van de fictiebepaling en verder onder de oude woonbonus blijven (indien voorwaarden hiervoor vervuld zijn).

De bancaire gemeenmaking zal echter in hoofde van partner B geen fiscaal voordeel opleveren (noch op grond van de standaardregel, noch op grond van de fictiebepaling) vermits o.a partner B geen eigenaar was van woning A.

In hoofde van partner A zou in sommige gevallen de bancaire gemeenmaking zelfs tot een fiscaal nadeel leiden.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/vraag/37030/woonbonus-na-pandwissel-en-extra-eigenaar/