livios logo

Woning kopen? Afbetalen ging nog nooit zo vlot

Heb jij een eigen huis? Dan ben je waarschijnlijk een van de ruim 6,2 miljoen Belgen die een lening hebben lopen, en dat zijn er meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de Nationale Bank. Banken kenden in 2019 3,8% meer kredieten toe dan het jaar ervoor, maar de Belg lost zijn schuld ook beter af dan ooit: het aantal leners met een betalingsachterstand daalde in 2019 voor het derde jaar op rij, namelijk met 5,1%.

Eén op vier is herfinanciering

De Belgische banken kenden vorig jaar 3,8 % meer nieuwe kredieten toe dan in 2018.In het laatste kwartaal van 2019 kregen vooral in Vlaanderen veel kopers een nieuwe lening toegekend: maar liefst 69,1% meer in vergelijking met dezelfde periode tijdens het jaar ervoor. De reden? De afschaffing van de woonbonus speelt daar volgens de Nationale Bank een belangrijke rol in. Opvallend is dat het aantal herfinancieringen met maar liefst 87,8% is gestegen. Dat betekent dat één op vier nieuwe kredieten in 2019 een herfinanciering betrof.

Huis kopen verkopen sleutel


© Getty Images  

kopen wonen verhuizen koppel


© Getty Images  

Benieuwd welk bedrag jij moet lenen? Ontdek hier hoeveel eigen inbreng je nodig hebt.

Minder wanbetalers

Hoewel Belgen dus steeds meer lenen, betalen ze dat krediet ook beter terug. Het aantal leners met een betalingsachterstand daalde in 2019 al voor het derde jaar op rij, en dat met 5,1%. Het aantal wanbetalingen daalde dan weer met 6,3%. Concreet hebben vorig jaar ruim 336.000 Belgen iets minder dan 500.000 wanbetalingen gedaan.

Het totale achterstallige bedrag daalt dan weer met 5,3 % tot 2,7 miljard euro. Het gemiddelde per persoon bedraagt 11.416 euro, al loopt dat sterk op als je leent voor een woning en niet voor bijvoorbeeld een wasmachine of auto. Het aantal personen met een lopende schuldenregeling daalde eind vorig jaar met 6,4%, het aantal nieuwe dossiers bleef stabiel.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/woning-kopen-afbetalen-ging-nog-nooit-zo-vlot/?utm_source=Livios&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=week-5-2020_nl