livios logo

Woning kopen: hou rekening met deze kosten

Een prijs plakken op een woning is niet evident. Je moet immers rekening houden met een groot aantal factoren die we onder meer bespreken in het artikel 'Realistische prijs?'.

Lokale verschillen

Wie in en rond Brussel en andere grote stadscentra wil wonen, betaalt ruim meer dan de gemiddelde huisprijs. In Vlaanderen zit je rond deze gemiddelde prijzen, In Wallonië betaal je een stuk minder. Er zijn ook grote prijsverschillen naargelang de provincie. De Federale Overheidsdienst Economie houdt de vastgoedprijzen bij.

Onderhandse aankoop - Verkooprechten en extra kosten

Op elke aankoop van een onroerend goed heft Vadertje Staat een belasting in de vorm van registratierechten. In Vlaanderen is het verkooprecht bepaald op 7%, of op 6% als je de woning energetisch gaat renoveren. Sinds 1 juni 2018 zijn de bestaande abattementen (gewoon abattementbij-abattement en renovatie-abattement) en het klein beschrijf afgeschaft.

Buiten de verkooprechten moet je ook nog rekening houden met het ereloon van de notaris dat wettelijk bepaald is. Dit bedrag moet je nog vermeerderen met de kosten voor het opstellen van de aankoopakte. In totaal mag je rekenen bij een verkoop uit de hand of een onderhandse verkoop op een extra som van rond de 12,5 % op de aankoopprijs van de woning.

Lees alles over notariskosten.

reportage Franck woning gevel huis nieuwbouw

Foto Blavier
© Jump Picture – Fabien Devaert  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning Houtskeletbouw Patrick en Marleen

Foto Arkana
  

Aankoop onder btw-stelsel

Wie het immo-aanbod doorbladert, stoot regelmatig op de melding Verkoop onder btw-stelsel. Het gebruik van de btw-regeling gebeurt veelal bij woningen die je koopt bij een projectontwikkelaar en een sleutel-op-de-deurfirma. Op zo’n woning betaal je dus 21% btw. Ook als je een woning koopt die nog nieuw is, kan de verkoper ervoor kiezen om zijn woning met btw te verkopen.

Belangrijk voor een verkoop onder btw-stelsel is dat het pand nieuw is. Wettelijk is een woning nieuw tot uiterlijk 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar dat je ze in bezit of gebruik genomen hebt. Een voorbeeld: wie een huis begint te bouwen in maart 2019 en erin trekt tegen november, kan dit nog tot 31 december 2021 verkopen onder het btw-stelsel.

Aankoop via openbare verkoop

Bij een openbare verkoop liggen de kosten voor de koper anders. De verkoper kan beslissen om een instelprijs vast te leggen. Dit bedrag weet je dus op voorhand en staat vaak ook in de advertentie van de openbare verkoop. Verder kan je als koper ook in aanmerking komen voor een premie. Als de verkoper een instelprijs heeft voorzien, krijg je als koper een premie van 1% van het geboden bedrag als je als eerste de instelprijs of meer biedt. 

Voorziet de verkoper geen instelprijs? Dan kan de notaris toch nog beslissen om je een premie van 1% te geven als je de hoogste prijs hebt geboden. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/woning-kopen-hou-rekening-met-deze-kosten/