Een eigendom (ver)kopen of (ver)huren? Bezichtigingen kunnen doorgaan, maar…

Wil je tijdens deze ‘lockdown’ een woning of appartement kopen, verkopen, huren of verhuren? Dan kan een bezichtiging doorgaan op voorwaarde dat de vastgoedmakelaar of eigenaar niet fysiek aanwezig is. Dat nieuws verkondigen een aantal grote Belgische vastgoedspelers. Zo’n plaatsbezoek zou volledig coronaproof en volgens de huidige regels kunnen plaatsvinden.

Onduidelijkheid

De voorbije weken was er onduidelijkheid over het al dan niet toestaan van bezichtigingen. Het ministerieel Besluit van de federale regering verbiedt de fysieke aanwezigheid van vastgoedmakelaars tijdens een bezichtiging aan een woning of appartement. Een algeheel verbod op plaatsbezoeken is dus niet aan de orde.

Toch plaatsbezoeken mogelijk

Een aantal Belgische vastgoedmakelaars zoals Dewaele Vastgoedgroep, ERA Belgium, Trevi, Hillewaere, Century21 en Agence Rosseel willen daarom tot een oplossing komen voor (ver)kopers en (ver)huurders. Ze hebben een procedure uitgewerkt zodat bezichtigingen toch kunnen doorgaan in lijn met de huidige wetgeving.

“Vandaag is een plaatsbezoek onder begeleiding van een vastgoedmakelaar enkel toegestaan voor professionelen. Maar wij willen de particulieren niet in de kou laten staan, en we vinden het dus belangrijk dat het duidelijk is dat plaatsbezoeken nog steeds kunnen, zolang wij als vastgoedmakelaar niet fysiek in de woning aanwezig zijn”, legt Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium uit.

Hoe verloopt zo’n bezichtiging?

Een kandidaat-koper of -huurder kan via de vastgoedmakelaar of bewoners meer info over een woning of appartement ontvangen en een afspraak maken om het pand alleen te bezoeken. Je kan de sleutel ophalen bij het vastgoedkantoor of de eigenaar. Tijdens de bezichtiging kan de makelaar je zelfs virtueel begeleiden via een videocall. Zo krijg je toch de nodige uitleg terwijl je het pand alleen bezoekt: eigenaars of makelaars mogen niet fysiek aanwezig zijn.

Je goed voorbereiden als je een woning gaat bezichtigen? Lees dan ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media