Woningpas: nu ook info over energie- en waterhuishouding

De woningpas, die alle informatie over je woning en perceel bevat, breidt uit. Vanaf nu biedt de online toepassing van de Vlaamse overheid ook informatie over zonnepanelen, energiemeter en het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik. Ook de waterhuishouding wordt nu in kaart gebracht.

Met het opnemen van die extra informatie krijg je als eigenaar een beter zicht op de energie- en waterhuishouding van je woning. Zo wordt per energiemeter een overzicht gegeven van je EAN-nummer, tariefkeuze, het gemiddelde jaarverbruik bij een klassieke meter en het werkelijke jaarverbruik bij een digitale meter. Deze informatie komt echter niet automatisch in je woningpas terecht. De netgebruiker of de houder van het energiecontract moet hiervoor toestemming geven via het portaal van de woningpas.

Aangeven van zonnepanelen

Ook zonnepanelen worden nu beter opgetekend. Vroeger gaf de woningpas enkel informatie over je zonnepaneelinstallatie als die was opgenomen in een Energieprestatiecertificaat (EPC) of een EPB-aangifte. Vanaf nu kan je de PV-installaties die aangemeld zijn bij netbeheerder Fluvius, makkelijk zelf aan je woningpas toevoegen.

Waterhuishouding

Helemaal nieuw is dat de woningpas nu ook inzicht geeft in de waterhuishouding van je perceel. Weet je niet of je woning aangesloten is op het openbare rioleringsnet? Je vindt het daar, en je leest meteen ook of er een openbare riolering aanwezig of gepland is, en of je je woning moet aansluiten op de openbare riolering of dat individuele waterzuivering verplicht is.

Naast het keuringsattest, krijg je voortaan ook  een overzicht van de aanwezige regenwaterputten, infiltratieputten en septische putten. Bijkomende informatie over de aansluiting van je woning op het openbare drinkwaternet, de aanwezigheid van grondputwater of een andere private waterwinning en het hergebruik van regenwater zal beschikbaar zijn via de keuringsattesten van AquaFlanders en Vlario.

Tenslotte vind je ook een overzicht van grachten en waterlopen in de buurt van je perceel terug, en de verplichtingen die daaraan vasthangen.

Informatie delen

Dit alles is erg nuttige informatie voor potentiële kopers of huurders. Daarom kan je als eigenaar je woningpas tijdelijk met hen delen, zodat zij snel zicht krijgen op alle relevante informatie van de woning.

Onbebouwde percelen

Tot slot vind je via de woningpas nu ook informatie over onbebouwde percelen. Dat betekent dat je voortaan ook makkelijker bodemattesten van onbebouwde percelen kan aanvragen.

Je kan je woningpas raadplegen op woningpas.vlaanderen.be door in te loggen met je e-ID of via de itsme®-app.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media