livios logo

Gouden (ver)koopraad, uit ‘Coupe advocaat’

Livios werkt voor de artikelenreeks ‘Coupe advocaat’ samen met Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba. Regelmatig bespreken we daarin een juridisch bouwthema. Geen tijd om ze allemaal afzonderlijk door te nemen? Geen nood, in dit artikel verzamelen we de beste raad voor (ver)kopers.

1. Verplichtingen van de notaris

  • Wil je als koper meer zekerheid over het onroerend goed dat je wil aanschaffen, of wil je als verkoper zeker zijn dat je een ‘zuiver en onbelast’ goed verkoopt (zodat je later niet aansprakelijk gesteld kan worden), laat je dan bijstaan door een notaris. Lees er alles over in Onderzoeks- en informatieverplichting van de notaris.

2. Verplichtingen van de koper

  • Geniet je bij de aankoop van een bescheiden woning het voordeel van het verminderd registratierecht, dan ben je verplicht de woning te bewonen binnen een termijn van drie jaar na aankoop. Klik door naar het artikel Verplichting tot bewonen.
  • Let op met de vaak onverwachte verplichtingen als je een perceel grond wil kopen. Belangrijk is dat je je al vóór de ondertekening van het compromis degelijk informeert. Als koper moet je niet louter passief toekijken maar actief optreden en je bevragen. Lees Informatieplicht van de koper.
makelaar sleutels woning kopen document tekenen


© Getty Images  

te koop woning


© Getty Images  

3. Gebreken aan de gekochte/verkochte woning

  • Wanneer je een woning koopt, treed je in de rechten van de oorspronkelijke bouwheer. Als op het ogenblik van de koop enkel de voorlopige oplevering van de werken plaatsgevonden heeft, kan je bij het vaststellen van zichtbare gebreken de aannemer verplichten tot herstelling of schadevergoeding, net zoals de oorspronkelijke bouwheer dit kon. Lees het originele artikel….

Meer info: Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopregelgeving/gouden-ver-koopraad-uit-coupe-advocaat/