livios logo

Hebben mailtjes straks afgedaan bij woningverkoop?

Een e-mail sturen volstaat binnenkort misschien niet meer om een akkoord te bewijzen rond het kopen van een woning. Een uitspraak door het Antwerpse Hof van Beroep in december vorig jaar legt hiermee een bommetje onder de vastgoedmarkt.

De uitspraak gaat zelfs verder: ook een deal rond de prijs valt niet meer te bewijzen met een e-mail. Noch door de koper, noch door de verkoper.


  

Opvallend, drie jaar eerder oordeelde het Hof van Beroep in Gent dat een sms, en dus ook een e-mail, wel een begin van schriftelijk bewijs mogen vormen. De reacties vanuit de vastgoedwereld en de politiek lieten logischerwijs niet lang op zich wachten.

Geen enkel gewicht meer

De uitspraak gaat zelfs verder: ook een deal rond de prijs valt niet meer te bewijzen met een e-mail. Noch door de koper, noch door de verkoper. In deze context zou een mailbericht dus geen enkel gewicht meer hebben.

Ook voor vastgoedmakelaars brengt dit problemen mee. Kunnen zij zich nog beroepen op e-mailverkeer, bijvoorbeeld in het kader van een bemiddeling tussen koper en verkoper? 

Niet veralgemenen

Hoe dan ook, de uitspraak in Antwerpen betekent niet dat andere rechtbanken deze zomaar zullen overnemen. Advocaat Jo Dewez van kantoor Dehaese&Dehaese legt uit: “Rechterlijke uitspraken zijn niet algemeen bindend, zodat andere rechtbanken of hoven mogelijk anders oordelen.” Waarschijnlijk moet het Hof van Cassatie duidelijkheid brengen, aangezien de Hoven van Beroep in Gent en Antwerpen een tegenstrijdige mening erop na houden. 

“Wet aanpassen”

Natuurlijk bereikte deze uitspraak ook minister Alexander De Croo, die bevoegd is voor de Digitale Agenda. Zijn mening is duidelijk: de wet moet aangepast worden. “De rechter gebruikte een achterpoortje in een wet van uit 2003.” De Digital Act stelt duidelijk dat digitale documenten evenveel gewicht moeten hebben als de papieren versie. 

Bron: CIB Vlaanderen, De Standaard


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopregelgeving/hebben-mailtjes-straks-afgedaan-bij-woningverkoop/