livios logo

Nieuwe Bodemdecreet onder de loep

grond

Foto Livios
  

Het vernieuwde Bodemdecreet is sinds juli dit jaar van toepassing. Voor particulieren verandert er niet veel. Dit is wel het geval voor bodemsaneringdeskundigen, gemeenten en notarissen. Zij moeten nieuwe formulieren en nieuwe procedures gebruiken. Centraal in dit decreet staat nog altijd de maximale bescherming van de koper.

Door deze technische aanpassingen verloopt de aflevering van bodemattesten tijdelijk minder snel. De wettelijke termijnen blijven uiteraard wel gerespecteerd. Een bodemattest kost 30 euro per kadastraal perceel. Een blanco bodemattest ontvang je binnen 30 dagen en een dossiergebonden bodemattest binnen 60 dagen.

Wanneer kom je in aanraking met een bodemattest?

Als je een grond wil kopen moet je het bodemattest niet zelf aanvragen. Het is de wettelijke plicht van de verkoper om een attest aan te vragen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Hij moet je ook informatie kunnen geven over de geschiedenis van de grond en hij moet weten of er vroeger risico-inrichtingen zoals tankstations of fabrieken gevestigd waren. Het bodemattest voorkomt dus dat je een verontreinigde grond koopt.

Risicogronden

Als je een risicogrond wil verkopen moet je dit melden aan de OVAM met een meldingsformulier. Er moet ook een bodemonderzoek uitgevoerd worden. Er zijn twee soorten bodemonderzoeken, een oriënterend en een beschrijvend. Het oriënterende bodemonderzoek is beperkter in omvang en gaat na of er sprake is van verontreiniging aan de hand van bodem- en grondwaterstalen. Het beschrijvend onderzoek gaat diepgaand te werk op probleemplaatsen. Na dit onderzoek besluit men of er saneringswerkzaamheden nodig zijn.

Voor advies en hulp kan je terecht op de speciale bodeminfolijn op het nummer 015 28 44 58. Ook notarissen en gemeenten kunnen je helpen bij de aanvraag van een bodemattest. Op www.ovam.be kan je het aanvraagformulier ook zelf invullen. Hier vind je ons typecontract voor het aanvragen van een bodemattest.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopregelgeving/nieuwe-bodemdecreet-onder-de-loep/