Woning kopen: check deze handige leidraad

Als je een huis wil kopen, doorloop je standaard een heel traject: langsgaan bij de bank, leningen, de huizenjacht zelf, ... tot en met je verhuis. Een leidraad:

1. Check je financiële mogelijkheden

Voor je je op de vastgoedmarkt begeeft , doe je er goed aan om met een bank te controleren wat je financiële mogelijkheden zijn. Zet je vooral niet vast door je middelen te over- en uitgaven te onderschatten. Denk er ook aan dat een beetje levenskwaliteit geen overbodige luxe is zodat je ook nog kan leven de volgende 25 jaar. Ga na welke lening haalbaar is.

Een belangrijk, maar niet zaligmakend criterium dat de banken hanteren is de 33%-regel. Daarbij mag je totale maandelijkse leningslast niet groter dan één derde (33%) van je gezinsinkomen bedragen. De overheid komt huizenbezitters fiscaal tegemoet. Vergewis je ook hiervan, maar staar je er niet op blind.

2. Op huizenjacht

Het aantal websites, bladen en kranten met een woningaanbod is enorm. Besteed voldoende tijd aan de bezichtiging en ga liever één keer te veel dan één keer te weinig. Neem een vastgoedkenner mee, let op de valkuilen ... Kortom: Waarop letten?

3. Bij wie kopen?

Een keuze die afhankelijk is van de verkoper: bij wie ga je je droomwoning kopen? Je mogelijkheden zijn:

4. Onderhandelen

Deze fase brengt koper en verkoper dichter bij elkaar. Denk er aan dat iedereen tevreden moet zijn. Bluffen mag, maar wees realistisch. Speel op zeker en zorg dat je alles op papier hebt staan.

5. Tekenen

Daarna kan je de (voorlopige) verkoopovereenkomst tekenen. Opgelet: de overeenkomst is niet voorlopig. Van zodra koper en verkoper getekend hebben, is de verkoop gesloten. 

6. Lening afsluiten

Na het tekenen van de verkoopovereenkomst, ook wel compromis genoemd, begint de zoektocht naar een lening en het shoppen bij diverse banken. Ga je voor een vaste of variabele rentevoet? Kom je misschien in aanmerking voor een sociale lening met een wel heel interessante rentevoet? ...

7. Verzekeren

Vergeet geen brandverzekering af te sluiten. Een worst case-scenario kan ook jou overkomen. Een verzekering die veel kopers vergeten is de verzekering gewaarborgd inkomen. Deze is gratis en dekt je in tegen plots inkomensverlies na bijvoorbeeld ontslag of ziekte.

8. Verlijden van de akte

Ten laatste vier maanden en doorgaans vier weken na de ondertekening van het compromis wordt bij de notaris de uiteindelijke akte ondertekend. Laat het verhuizen beginnen!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media