Vastgoed na corona: 3 experts delen hun verwachtingen

Welke impact heeft corona op de vastgoedsector? Gaan we nu massaal op zoek naar een ander type van woning? En wat met de prijzen? Mogen we daar een daling verwachten of net niet? Livios vroeg het aan vastgoedmakelaar Mathieu Vansweevelt, Kristophe Thijs, directeur communicatie bij CIB Vlaanderen en aan Roel Coenen, commercieel directeur van Groep Verelst.

De vastgoedsector lag omwille van het coronavirus wekenlang stil. Ondertussen kunnen kandidaat-kopers en -huurders weer op zoek naar een nieuwe woning. Maar welke impact heeft corona gehad op de markt? En gaan we dit effect nog lang merken? We stelden drie vastgoedexperts de vraag.

Impact corona

Vastgoedmakelaar Mathieu Vansweevelt: “In de eerste weken van de heropstart merken we dat kandidaat-kopers veel tijd hebben gehad om na te denken. Ze weten heel goed wat ze willen. Bovendien stond al het vastgoed bijna twee maanden passief te koop, waardoor er wachtlijsten ontstonden. Dat verhoogde de druk bij de kandidaat-kopers om snel te handelen. Zo wordt er vaak tot de vraagprijs of erboven verkocht.” Op lange termijn is het koffiedik kijken. Veel zal volgens Vansweevelt afhangen van de impact op de economie. “Zolang de koopkracht van de gezinnen gevrijwaard blijft, zal de impact op de vastgoedmarkt meevallen. Wonen is een noodzaak. Wel kan de onzekere situatie leiden tot uitstelgedrag, zowel voor kopers als verkopers, waarbij er minder aanbod op de markt komt en er minder transacties zullen plaatsvinden.”

Schade inhalen

Dat merkt ook Kristophe Thijs, directeur communicatie bij CIB Vlaanderen: “We zijn op korte tijd de schade aan het inhalen qua plaatsbezoeken en versnelde verkopen. Vraagprijzen worden effectief geboden en er wordt zelfs boven de vraagprijs gekocht. Dat toont aan dat er heel wat kandidaat-kopers en -huurders op hun honger zaten. Dat wisten we ook wel door de wachtlijsten die zich aan het opbouwen waren. Er zit nu veel druk op de ketel. Als een huis je bevalt, heb je geen twee dagen de tijd om er nog eens over te slapen. Het is een kwestie van snel te beslissen. De verwachting is wel dat op termijn de druk van de ketel zal zijn.”

Digitalisering in stroomversnelling

De voornaamste impact van corona die CIB Vlaanderen ziet en die zich ongetwijfeld nog zal doorzetten is die van de doorgedreven digitalisering van het hele koop- en verhuurproces. “Waar vroeger afspraken op kantoor werden gemaakt om dingen te finaliseren, zie je nu dat hier een grote stap vooruit is gezet”, vertelt Kristophe Thijs. “Het hele proces wordt gedigitaliseerd, tot zelfs de verhuur- en verkoopovereenkomst. Dit zat er wel al langer aan te komen, alleen heeft corona ervoor gezorgd dat het van moeten was en veel makelaars hebben hier nu ook de voordelen van gemerkt: een gigantische tijdswinst. Digitaal wordt het nieuwe normaal in de vastgoedsector.”

Een woning moet je kunnen zien

Wat niet wegneemt dat mensen nog altijd een woning moeten gezien hebben voordat ze die kopen. “En dat is logisch. Een woning koop je niet op basis van foto’s of rondleidingen. Wat we wel horen van virtuele spelers is dat vanuit makelaars veel meer vraag is gekomen om virtuele tours aan te bieden. Zo kan je als makelaar samen met je kandidaat-koper of -huurder door de woning wandelen via een virtueel plaatsbezoek en live volgen hoe de woning eruitziet. Op dat vlak zijn er op acht weken tijd grote stappen gezet.”

Creatief zijn op werven

Ook op bouwfirma’s en werven heeft de lockdown een groot effect gehad. “Uiteraard heeft social distancing een invloed op de manier van werken, zowel op de werven, in onze kantoren als in de showroom", zegt Roel Coenen, Commercieel Directeur bij Groep Verelst. “Het transport van onze arbeiders van en naar de werven verloopt helemaal anders. Ze mogen niet allemaal samen in dezelfde bestelwagen. Op de werf zelf zijn er extra voorzieningen qua werfinstallatie en verloopt de fasering anders. Dit is een opportuniteit om met de nodige creativiteit, de traditionele inrichting van werven anders in te delen en aan te pakken. Dit steeds met respect voor de opgelegde social distancing maatregelen.”

Geen prijsdaling

Hoe zit het met de prijs van vastgoed? Welke impact heeft corona daar gehad? “Zolang er macro-economisch geen drama’s gebeuren, verwachten we geen prijsdaling”, legt Mathieu Vansweevelt uit. “Als er minder aanbod op de markt is, kan dit zelfs leiden tot prijsstijgingen in bepaalde segmenten of type woningen. Wat bijna zeker is, is dat bepaalde gezinnen een mogelijke aankoop zullen uitstellen en nog enkele jaren blijven huren (en sparen). Dat betekent dat de huurmarkt zal toenemen, wat dan weer kansen biedt voor investeerders. Er is momenteel voldoende aanbod in nieuwbouwappartementen én er zijn de afgelopen jaren in Vlaanderen zeer veel bouwvergunningen voor projecten aangevraagd.”

Vastgoed blijft een goede investering

Ondanks de voorspelling van heel wat economen, verwacht ook CIB Vlaanderen geen directe prijsdaling. “Het ziet er niet naar uit dat de prijzen gaan dalen. Al kunnen we nu, vlak na de opening van de markt, moeilijk voorspellen of dit zo zal blijven. Alleszins blijft vastgoed een veilige haven, ook voor investeerders. Zeker na crisisperiodes grijpen mensen daar makkelijker naar terug.” Ook Roel Coenen blijft ervan overtuigd dat vastgoed een goede investering is. “De rentevoeten blijven historisch laag waardoor het nog steeds interessant is om de stap te zetten. Als je naar onze omringende buurlanden kijkt, merk je dat vastgoed daar substantieel duurder is en blijft. De grote dupe van deze corona-crisis zou wel eens de kantoormarkt kunnen worden.”

Tuin of terras

Verandert corona ook de manier waarop we willen wonen? “Zoals verwacht zijn woningen met een tuin of appartementen met een ruim terras meer in trek momenteel”, merkt Mathieu Vansweevelt. “Of dit een blijvend fenomeen is, valt af te wachten. Het weer was tijdens de lockdown uitzonderlijk zonnig wat mensen naar buiten deed komen. Jammer genoeg kon dit niet voor mensen zonder tuin of terras. Mogelijk kijkt men hier over enkele maanden anders tegenaan.”

Groot prijsverschil

Je mag volgens Kristophe Thijs ook niet vergeten dat er een prijsverschil zit tussen een appartement en een huis met tuin. “Als je acht weken op een kleine oppervlakte zit, zonder tuin of terras, verlang je daar naar. Maar het moet ook financieel haalbaar zijn. Zeker voor jonge gezinnen is dat niet altijd vanzelfsprekend. En corona of niet, nieuwbouwappartementen blijven de grote trekpleister. Die zijn instapklaar, energie-efficiënt en hebben doorgaans een goede ligging.”

Accenten verleggen

Roel Coenen verwacht dat kandidaat-kopers en -bouwers op zoek gaan naar een ander type van woning na de lockdown. “Ze zullen bij het indelen van de woning eerder enkele accenten verleggen in functie van telewerk en kinderopvang. We gaan sowieso meer en langer samen thuis zijn, waardoor de nood aan ruimte voor ieders bezigheid groter is. Misschien zullen er minder open ruimtes zijn of zal er rekening mee worden gehouden dat een deel van de open ruimtes eenvoudig kan afgesloten worden. Mensen die twijfelden tussen de aankoop van een huis met tuin (ook al is die klein) of een appartement, zouden vandaag eerder geneigd kunnen zijn om voor het eerste te kiezen.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media