Een huis (ver)kopen op een paar dagen tijd? Digitaal kan het

Ben jij van plan om een huis, appartement of bouwgrond te kopen? Dan duurt het nu nog vaak drie tot vier maanden vooraleer alle administratieve rompslomp afgehandeld en je aankoop beklonken is. Maar het kan ook op enkele dagen tijd. De Vlaamse regering plant alvast om dat vanaf eind 2022 mogelijk te maken door alle vastgoedinformatie te digitaliseren en op te slaan in één database.

Heb je je droomhuis eindelijk gevonden en heb je het nodige papierwerk ondertekend? Dan duurt het momenteel nog drie à vier maanden voor je de sleutel van je nieuwe stekje in handen hebt. De notaris heeft die tijd nodig om de akte te verlijden. “De verkoper moet namelijk een heel aantal attesten voorleggen”, zegt notaris Bart Van Opstal van notaris.be in De Morgen. “Hij of zij kijkt dan bijvoorbeeld na of je nieuwe woning geen beschermd monument is, al dan niet in overstromingsgebied ligt en of stedenbouwkundig alles in orde is. Maar ook of er geen sprake is van hypotheken en andere schulden en of er een gunstig bodemattest, een geldige elektriciteitskeuring en een EPC-attest aanwezig zijn.”

Meer dan honderd manuele opzoekingen

In totaal doen je notaris en vastgoedmakelaar voor iedere aan- en verkoop makkelijk honderd verschillende opzoekingen vooraleer de akte volledig rond is. “Die opzoekwerken verlopen in de meeste gevallen nog manueel, en dat op alle bestuursniveaus”, zegt Bart Van Opstal. “Het kan algauw een paar weken duren voor de verschillende administraties alle vragen hebben beantwoord en de nodige info aan de notaris hebben doorgespeeld. Alles bij elkaar zorgt dat voor heel wat tijdverlies.”

De volgende werkdag

Dat het momenteel nog drie à vier maanden duurt vooraleer je je nieuwe woonst kan betreden, is ook een doorn in het oog van Vlaams minister van Digitalisering en minister-president Jan Jambon. Daarom komt hij nu met het project ‘Vastgoedinformatie’ op de proppen. “Daarmee willen we het tegen eind 2022 mogelijk maken om de werkdag na je aanvraag over het grootste deel van de nodige gegevens en documenten van een woning of bouwgrond te beschikken”, zegt Jambon daarover op Radio 2. “Eens we alle gegevens hebben verzameld in één grote databank, is het mogelijk om een woningverkoop op een paar dagen tijd volledig af te ronden. Iets wat onze economie bovendien alleen maar ten goede zal komen.”

Praktisch haalbaar of niet?

De beroepsfederatie van notarissen reageert met gemengde gevoelens op de plannen van Jambon. “Op zich klinkt het heel goed, maar praktisch gezien zal het lang niet altijd haalbaar zijn om de aankoop van een woning of bouwgrond op zo’n korte termijn af te handelen”, zegt Bart Van Opstal. “Om te beginnen duurt het al langer dan een paar dagen om een lening aan te gaan. De bank kan je kredietaanvraag pas opstarten zodra je het compromis hebt ondertekend. Bovendien vragen verkopers ook vaak zelf extra tijd, bijvoorbeeld om hun eigen verhuis in orde te brengen. Of we door die verkorte procedure meer impulsaankopen gaan zien? Dat denk ik niet. Je bedenktijd is wel korter, maar ook nu ga je een engagement aan zodra je een compromis ondertekent. Op dat vlak verandert er dus niet veel.”

Minder administratie, dus minder notariskosten?

Betekent minder administratieve rompslomp voor de notaris dan ook minder kosten voor jou? “Dat zal vooral afhangen van de kosten die de overheid aanrekent voor het online opzoekwerk”, zegt Bart Van Opstal. “We merken dat de verschillende administraties hun prijzen de afgelopen jaren steevast hebben verhoogd. En de notaris rekent die kosten uiteraard door aan de koper. Pas als de bestuurlijke instanties in de toekomst hun tarieven verlagen, zal je als koper ook echt minder moeten betalen. Vergeet ook niet dat aan de registratierechten nog steeds het grootste prijskaartje hangt.” Het kabinet van Jan Jambon gaf nog mee dat het voordeel voor de (ver)koper vooral de tijdswinst zal zijn en dat een eventuele financiële besparing momenteel moeilijk in te schatten is.

Bron: De Morgen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media