Is wonen in de stad nog betaalbaar? Steeds meer jonge gezinnen trekken er weg

Jonge gezinnen wonen opnieuw minder lang in de stad. Dat meldt vastgoedontwikkelaar Immpact op basis van de meest recente cijfers van Statbel. In acht van de dertien centrumsteden stijgt het aantal jongeren dat naar de stadsrand en erbuiten vlucht. Voor senioren geldt dan weer de omgekeerde beweging: zij blijven steeds langer in de stad wonen.

Antwerpen op kop

Antwerpen is in 2018 opnieuw koploper op vlak van jonge stadsvluchters: maar liefst 8.183 gezinnen met ouders tussen 28 en 39 jaar ruilden de grootstad in voor een randgemeente, terwijl er maar 4.780 de omgekeerde beweging maakten. In Gent verlieten vorig jaar zelfs 2.183 meer jonge gezinnen de stad dan dat er introkken: het hoogste aantal in tien jaar. Maar ook in Leuven, Mechelen, Roeselare, Kortrijk, Turnhout en Oostende neemt de stadsvlucht toe. In steden als Hasselt, Genk en Brugge doet zich dan weer een dalende trend voor. In Aalst en Sint-Niklaas komen er zelfs meer jonge gezinnen bij dan dat er vertrekken.

Onbetaalbare woningprijzen

De voornaamste reden van die stadsvlucht? De hoge woningprijzen. “Jonge koppels wonen graag in de stad, zowel voor de bereikbaarheid als het culturele en sociale leven, maar de vastgoedprijzen maken het vaak onbetaalbaar”, zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact. “Ze verhuizen naar de stadsrand omdat het daar goedkoper is of omdat ze er makkelijker een huis met een tuin vinden voor de kinderen. Daardoor beginnen nu ook de stadsranden te verstedelijken. Als we zo verder doen, swingen de vastgoedprijzen daar binnenkort ook de pan uit.”

Steeds meer senioren

Terwijl meer en meer jonge gezinnen de stad verlaten, blijven 65-plussers er net langer wonen. De reden is simpel: senioren zijn vaak kapitaalkrachtiger en kunnen de hoge woningprijzen in het centrum wel betalen. Maar ook het grotere aanbod van serviceflats en assistentiewoningen in steden speelt een rol.Vooral in Mechelen en Gent stijgt het aantal honkvaste senioren. In Gent bleven er vorig jaar 17% meer wonen dan in 2017. Ook in Oostende komen jaarlijks tientallen 65-plussers permanent van hun pensioen genieten.

Betere stadsontwikkeling nodig

Is de uittocht van jonge gezinnen omkeerbaar? Philippe Janssens denkt van wel: “Maar dan moet er wel een gevarieerd aanbod van nieuw, betaalbaar vastgoed komen. Anders zal de stadsvlucht alleen maar stijgen.Het beste dat vastgoedontwikkelaars kunnen doen om betaalbaar te bouwen in de stad? De B-locaties van vandaag zoeken die de A-locaties van morgen kunnen zijn. Denk maar aan Park-Spoor Noord in Antwerpen of de Oude Dokken in Gent. Door die gronden te zoeken, in de hoogte te bouwen en te werken met grote volumes, kunnen vastgoedbedrijven de prijzen drukken.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media