livios logo

Wegwijs in de paperassenhoop bij aankoop woning

Wie een huis wil kopen, wordt overladen met heel wat documenten. Die geven jou als koper meer inzicht over de staat van het pand. Deze paperassen zijn verplicht om de verkoopovereenkomst te ondertekenen:

Bodemattest + stookolieattest

De verkoper moet met het bodemattest kunnen aantonen dat de grond waarop de woning staat niet vervuild is. In Vlaanderen reikt OVAM dit attest uit. Daarnaast moet de verkoper je ook een stookolieattest geven als de woning verwarmd wordt met stookolie. Lees: 'Het bodemattest en stookolieattest'.

Keuringsverslag van de elektrische installatie

De verkoper moet een controleverslag van de elektrische installatie bezorgen aan de koper. De controle moet uitgevoerd worden door een erkend keuringsorganisme en de kosten van dit onderzoek zijn voor de verkoper. Deze controle is verplicht als de elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981 en sindsdien niet meer gecontroleerd werd door een erkend organisme. Installaties van voor 1 oktober 1981, die nadien uitgebreid werden, moeten niet opnieuw gekeurd worden.

Als de installatie wordt afgekeurd, is het de plicht van de koper om binnen de achttien maanden na het verlijden van de akte een nieuwe controle te laten uitvoeren.
Lees: 'Woning verkopen? Vergeet de elektrische keuring niet'

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Sinds 1 november 2008 is het energieprestatiecertificaat verplicht bij de verkoop van woningen en appartementen. De verkoper is verplicht dit EPC aan te vragen, wat hem zo’n 200 à 250 euro zal kosten. Het EPC, dat tien jaar geldig is, geeft weer hoe energiezuinig de woning is. Daarnaast staan er in het EPC ook maatregelen die je kan uitvoeren om de energieprestatie te verbeteren. Meer info vind je in het artikel 'Energieprestatiecertificaat verplicht bij verkoop of verhuur woning'.

EPCEnergielabel


© Vlaams Energieagentschap  

technieken zelfbouw zelf installeren elektriciteit

Foto Brainbox®
  

Postinterventiedossier (PID)

Het PID is een belangrijke instructiebron waarin alle technische gegevens van een gebouw verzameld worden. Dit kan van pas komen tijdens het gebruik en onderhoud van een woning, maar ook bij latere werkzaamheden. Alle gebruikers, hetzij eigenaars, huurders, of, bij eventuele verbouwingen, architecten of aannemers, moeten eenvoudig kunnen achterhalen wat bv. de structuren van het gebouw zijn, hoe die structuur werd opgebouwd en welke materialen er gebruikt werden.

Dit dossier moet tijdens de volledige levensduur bij het gebouw blijven en aangevuld worden met de nieuwe gegevens als er zich wijzigingen aan het gebouw voordoen. Het PID moet worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar bij elke verkoop van een woning of appartement waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001 of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door één of meerdere aannemers.

Stedenbouwkundig uittreksel

Afhankelijk van de gemeente waar je woont, is soms ook een stedenbouwkundig uittreksel verplicht bij de af te geven documenten. Dit kadert in de zogenaamde informatieplicht. Het gaat om een uittreksel uit het plannenregister en een uittreksel uit het vergunningenregister. Het plannenregister vermeldt de meest recente stedenbouwkundige bestemming van een goed. Het uittreksel uit het vergunningenregister omvat vier punten:

  • is er een stedenbouwkundige vergunning uitgereikt?
  • is er een verkavelingsvergunning?
  • is het onroerend goed belast met een bouwovertreding?
  • rust er een voorkooprecht op?

Kadastraal plan

Het kadastraal uittreksel bevat alle info over de oppervlakte, de kadastrale benaming en info over het kadastraal inkomen.

Huurovereenkomst

Koop je een woning die verhuurd is, dan ontvang je ook de huurovereenkomst die je al dan niet verder zet mits het respecteren van de opzegtermijnen.

Mede-eigendom

Voor appartementen of andere goederen in eigendom ontvang je nog eens de basisakte en de verslagen van de vergaderingen plus een overzicht van de lasten.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/wegwijs-in-de-paperassenhoop-bij-aankoop-woning/