In 2 stappen naar een energiezuinigere woning

Wat zijn de prioriteiten als je met een beperkt budget energiezuinig wil renoveren? Een totaaloverzicht van alle mogelijke ingrepen en prioriteiten is een absolute must. Daarna komt het erop neer om naargelang jouw wensen en budget zelf de juiste puzzelstukken te kiezen voor jouw concrete situatie. Maar misschien heb je nog geen woning, maar enkel koop- en verbouwplannen? Weet dan dat energiezuinig renoveren al begint bij de huizenjacht.

Huizenjacht

Hoe staat jouw toekomstige woning er energiegewijs voor? Het Energieprestatiecertificaat (EPC), het energierapport van de woning, lijst op hoe het gesteld is met de isolatie en de beglazing en welke technische installaties er zijn. Scoort de woning slecht op zijn EPC, hou er dan rekening mee dat je extra budget nodig zal hebben om de woning aan te passen naar de huidige energienormen.

Hou ook rekening met de oriëntatie en de compactheid van de woning. Bij een zuidgericht huis is het immers makkelijker om het maximale uit (passieve) zonnewarmte te halen. Een compact bouwvolume is dan weer makkelijker te isoleren en te verwarmen. 
Heb je al een woning? Dan kan het interessant zijn om je huis te laten doorlichten met een energieaudit. Zo'n audit biedt een antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie kan bespaard worden.

In 2 stappen naar energiezuinige woning

Een energiezuinige renovatie bestaat uit twee stappen. Stap 1 bestaat erin om de energievraag in te dijken. Dat doe je door de warmteverliezen van je woning te beperken. Stap 2 is dan om die energievraag zo efficiënt mogelijk in te vullen.

Stap 1: energievraag beperken

Voor de eerste stap is het belangrijk dat je beseft dat je verwarming en warmwatervoorziening de twee grootste slokoppen zijn van je energiefactuur. Energiezuinig renoveren is in de eerste plaats deze twee aan banden leggen. En warmteverliezen inperken, is natuurlijk beter isoleren en de juiste beglazing kiezen. Dakisolatie is een absolute prioriteit, gevolgd door vloerisolatie, het vervangen van je ramen en glas, en de spouw naisoleren. Buiten dakisolatie, is er geen vaste volgorde die je moet volgen. Soms loont het bijvoorbeeld sneller de moeite om je spouw na te isoleren dan vloerisolatie te plaatsen. Je moet dit invullen naargelang jouw concrete situatie.

Stap 2: energievraag efficiënt invullen

Pas als de energievraag is teruggedrongen, moet je werk maken van een betere en dus zuinigere verwarmings- en warmwaterinstallatie. Je kan je ketel vervangen door een hogerendementsketel, of kiezen voor een warmtepomp, een zonneboiler, ... Zonnepanelen zijn dan weer interessant om zelf energie op te wekken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media