livios logo

Test-Aankoop raadt hypotheeklening op 40 jaar af

Foto Groep Huyzentruyt nv
  

Test-Aankoop raadt af momenteel een hypotheeklening te nemen over een periode van 40 jaar.

Rekening houdend met de premies van de schuldsaldoverzekering en de vereiste hernieuwing van de hypotheekinschrijving na 30 jaar wijkt de maandelijkse afbetaling bij het voordeligste tarief van een lening op 40 jaar immers meestal amper af van de goedkoopste lening op een termijn van 30 jaar, aldus de consumentenorganisatie.

Leningen over 40 jaar zijn omwille van de geringere maandelijkse afbetaling op het eerste zicht interessanter, maar het totale kostenplaatje valt volgens Test-Aankoop toch negatief uit.

Half februari bedroeg de voordeligste intrestvoet voor een lening op 40 jaar 5,10 procent, tegenover 4,45 procent voor een lening op 30 jaar. Voor een geleend kapitaal van 100.000 euro betaalde men op dat ogenblik slechts 17,33 euro per maand minder af. Zelfs als de intrestvoet gelijk zou zijn, zal een lening over 40 jaar duurder uitvallen, want hoe langer de looptijd, hoe meer intresten moeten betaald worden.

Bron: Gazet van Antwerpen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/geld-en-verzekeringen/test-aankoop-raadt-hypotheeklening-op-40-jaar-af/