livios logo

10 jaar lang 2.000 euro: dit stappenplan bereidt je woning voor op de toekomst

Beeld je in: je mag elk jaar 2.000 euro steken in het energiezuinig maken van je woning. Alleen heb je maar tien jaar de tijd om dat budget te besteden. Hoe haal je het maximum uit elke cent, zonder ook maar een vloer of muur aan te vallen? Laurens Gysels, adviseur bij provinciaal steunpunt BAS Bouwen, schotelt je een concreet stappenplan voor.

Als vertrekpunt nemen we een typische bestaande Vlaamse woning uit de jaren 70. Niet erbarmelijk qua energieverbruik, maar er is heel wat ruimte voor verbetering.

Foto
  

Laurens Geysels (BAS Bouwen): “Uiteindelijk moeten we met zijn allen zo snel mogelijk stoppen met fossiel verwarmen. Ook de overschakeling op aardgas is in dit voorbeeld maar een tussentijdse oplossing.”

Foto BAS bouwen
  

“Spouwmuurisolatie is een vrij logische keuze. Voor minder dan 2.000 euro merk je vanaf dag één het verschil op je energiefactuur. De terugverdientijd is heel kort."

Foto Pluimers Isolatie
  

"Kan je na de stookolieketel nog niet meteen overstappen op een hernieuwbare warmtebron, zoals een warmtepomp? Dan is het verstandig om intussen over te schakelen op aardgas."

Foto De Dietrich
  

“Heb je een paar duizend euro ter beschikking? Investeer dan in pv-panelen. Op tien jaar tijd heb je alles terugverdiend, ondanks het prosumententarief."

Foto Viessmann Belgium bvba
  

De grootste investering is meteen de laatste in het rijtje: je buitenschrijnwerk. Een pure ingreep om energie te besparen, is het niet, benadrukt Laurens Gysels.

Foto Sapa
  

 

De huidige toestand van de woning:

  • Onder het hellend dak zit glaswolisolatie van 6 cm dik;
  • De spouw is niet geïsoleerd;
  • De ramen in de woning hebben dubbel glas, het schrijnwerk is van pvc;
  • Een 15 jaar oude stookolieketel met open verbranding zorgt voor verwarming.

 

2018: spouwmuurisolatie én aardgasaansluiting

Spouwmuurisolatie is een vrij logische keuze. Voor minder dan 2.000 euro merk je vanaf dag één het verschil op je energiefactuur. De terugverdientijd is heel kort. Bovendien is al het werk afgerond binnen de werkdag en er komt geen breekwerk aan te pas. Controleer wel of je spouw en je gevelsteen 100% geschikt zijn voor spouwmuurisolatie.”

Daarnaast is het volgens Gysels geen slecht idee om nu al een aardgasaansluiting aan te vragen bij je netbeheerder. “Als je oude stookolieketel het plots begeeft deze winter, zit je mogelijk een tijdje in de kou. Het kan namelijk even duren voordat de netbeheerder een nieuwe aardgasaansluiting komt uitvoeren. Voor een paar honderd euro laat je dus niets aan het toeval over.”

2020: tijd voor een nieuwe gascondensatieketel

Kan je na de stookolieketel nog niet meteen overstappen op een hernieuwbare warmtebron, zoals een warmtepomp? Dan is het verstandig om intussen over te schakelen op aardgas: “Zowel financieel als ecologisch. Sinds de Europese Ecodesign-richtlijn in 2015 moet elke fossiele brandstofketel condenserend zijn. Voor een kwalitatieve, condenserende stookolieketel betaal je snel 5.000 euro. Terwijl je voor 4.000 à 5.000 euro een volledig nieuwe gasinstallatie hebt, inclusief nieuwe rookgasafvoer."

"Bovendien haalt aardgas een hoger rendement dan stookolie en verwarm je properder. Er is geen zwaveluitstoot, geen risico op lekkages en je hoeft geen tank bij te vullen. Het blijft natuurlijk een fossiele brandstof. In die zin blijft het maar een tijdelijke oplossing.”

2022: extra laag isolatie voor je dak

Aangezien het bestaande dak al gedeeltelijk geïsoleerd is, gaven we hierboven prioriteit aan een nieuwe verwarmingsketel. “Is er nog geen dakisolatie aanwezig, dan is het natuurlijk aangewezen om dit eerst aan te pakken”, merkt Laurens Gysels op. “Maar dat is hier niet het geval.”

De grootste problemen? “De vaak povere kwaliteit van uitvoering in de jaren 80 en 90, te dunne isolatie én een slechte luchtdichtheid. Voor ongeveer 2.000 euro à 4.000 euro steek je gemakkelijk zo’n 25 cm isolatie onder je dak. We gaan hier wel uit van een niet-afgewerkte zolderverdieping.”

Check de toestand van je dak

Voor je begint: is je onderdak nog in goede staat, winddicht en voldoende dampopen? “We adviseren om alle naden en kieren van het onderdak af te kleven. Ook de aansluiting tussen het onderdak en de betonvloer van de zolder moet winddicht zijn. En werk natuurlijk alles verzorgd af met een dampscherm, aan de binnenzijde van de isolatie.”

2024: Pv-installatie

Zes jaar na je eerste investering is je oude woning al heel wat energie-efficiënter. Tijd om je stroomfactuur nog wat extra terug te dringen. “Heb je een paar duizend euro ter beschikking? Investeer dan in PV-panelen. Op tien jaar tijd heb je alles terugverdiend, ondanks het prosumententarief. Met de gespaarde 4.000 euro kom je al ver. Hiermee leg je zo’n 3 kilowattpiek, goed voor 3.000 kilowattuur stroom per jaar. Een zuinig gezin komt hier zeker mee toe. Heb je nu al voldoende budget? Wacht dan zeker geen zes jaar meer, maar leg de panelen nu al!”

Geen zuidgeoriënteerd dak? Geen probleem!

Heeft je woning geen 100% ideale ligging voor zonnepanelen? Geen enkel probleem, meent Gysels: “Ook daken die naar het oosten of westen gericht zijn, komen in aanmerking. Hun rendement ligt ongeveer 25% lager dan puur zuidgeoriënteerde daken. Maar dan nog verdien je jouw installatie terug op twaalf à dertien jaar.” 

2028: Nieuw buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing

De grootste investering is meteen de laatste in het rijtje: je buitenschrijnwerk. Een pure ingreep om energie te besparen, is het niet, benadrukt Laurens Gysels: “We gaan ervan uit dat je ramen en deuren van intussen 40 jaar oud aan vervanging toe zijn. En dan adviseren we om meteen te kiezen voor drievoudige beglazing. Voor 8.000 euro kan je zo’n 20 m² nieuw schrijnwerk plaatsen. We houden hier ook rekening met een daling van de prijzen de komende tien jaar.”

Mag het allemaal een versnelling hoger?

De laatste tijd is er heel wat te doen rond de groene taxshift (meer betalen voor fossiele brandstoffen, minder voor elektrisch verwarmen, nvdr.). “Uiteindelijk moeten we met zijn allen zo snel mogelijk stoppen met fossiel verwarmen. Ook de overschakeling op aardgas is in dit voorbeeld maar een tussentijdse oplossing.”

“Mensen met een groter budget die er niets op tegen hebben om wat te kappen en te breken, gaan best meteen voor een warmtepomp. En voor extra zonnepanelen om het verbruik te dekken. Zeker zolang de taxshift nog geen feit is. Maar dan zijn twee zaken cruciaal: een goed geïsoleerde woning en een verwarming op lage temperatuur, zoals vloerverwarming." Voor een oudere woning betekent dat:

  • Je vloer opbreken en isoleren: “Heb je ruimte genoeg om te isoleren? Moet je dieper graven om een nieuwe vloerplaat te leggen? Of is het goedkoper om bijvoorbeeld voor vacuümisolatie te kiezen?”
  • Een afgiftesysteem op lage temperatuur aanleggen: “Niet alleen in het geval van een warmtepomp is dit een aanrader. Ook je gascondensatieketel haalt een hoger rendement in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming.”
  • Mag het nog meer zijn? “Denk dan aan buitenmuurisolatie. Je spouw moet sowieso opgevuld zijn om dit efficiënt te maken. Kostelijk, maar je woning krijgt meteen ook een nieuwe look.”

Het stappenplan in dit artikel is uitsluitend gebaseerd op bovenstaande situatie. Prijzen kunnen in werkelijkheid sterk verschillen, afhankelijk van bepaalde factoren. Zo is een plat dak isoleren duurder dan een hellend dak, is de keuze van buitenschrijnwerk bepalend, enzovoort. 

10 dingen die je moet weten over regelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/regelgeving/10-jaar-lang-2000-euro-dit-stappenplan-bereidt-je-woning-voor-op-de-toekomst/