livios logo

3,5 miljoen ton asbest in Vlaamse gebouwen: "Nood aan verplichte inventaris"

De problematiek rond asbest blijft brandend actueel. Afgelopen weekend trok Thomas Vanderveken de discussie opnieuw op gang in het Radio 2-programma ‘De rotonde’. Hij pleit voor een verplicht asbestcertificaat, dat aantoont of er al dan niet asbest aanwezig is in de woning. Onlangs nog pleitte de Belgische Vereniging van Asbestslachtoffers ook al voor zo'n asbestinventaris.

Thomas Vanderveken

Foto deredactie.be
  

Asbestvezels


  

Oude golfplaten zijn de bekendste asbestdragers.


  

Flink wat asbest in onze huizen

Het onderwerp zit diep bij Vanderveken. Zijn vader overleed aan longvlieskanker, een gevolg van blootstelling aan asbest. “Tot op de dag van vandaag wordt er asbest geproduceerd in de wereld. Dat is een schande”, zegt hij. “Bovendien zit er nog flink wat asbest in onze huizen en in onze omgeving en is er geen enkele meldingsplicht hierover als je bijvoorbeeld een huis koopt.”

In onze Vlaamse huizen en gebouwen zit nog meer dan 3,5 miljoen ton asbest. Die asbestvezels zijn enorm kankerverwekkend. De noodzaak om Vlaanderen versneld asbestvrij te maken, is dus groot. OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, maakt daarom werk van een actief afbouwbeleid. De bedoeling is dat Vlaanderen tegen 2040 volledig asbestvrij is.

Duizenden euro's

In ons land zijn verkopers van vastgoed verplicht een reeks attesten aan de verkoopsakte toe te voegen: een bodemattest, een energieprestatiecertificaat (EPC), een keuringsattest voor de elektrische installatie,... Een asbestinventaris hoort hier echter niet bij.

Het (veilig) laten verwijderen van asbest kan nochtans een serieuze meerkost betekenen voor een onwetende koper. Van enkele duizenden euro's tot 30.000 à 40.000 euro, volgens de Belgische Vereniging van Asbestslachtoffers. Terwijl het opmaken van zo'n inventaris maar 500 à 1.000 euro kost. En die prijs kan de verkoper makkelijk doorrekenen in de verkoopprijs.

Bij woningpas voegen?

Vlaams Minister van leefmilieu, Joke Schauvliege, reageerde intussen op de oproep van Vanderveken. Momenteel werkt de regering aan een eengemaakt Vlaams woningattest, een soort identiteitskaart van je woning. Daarbij wordt er ook gedacht aan een verplichte asbestinventaris.

"We zijn op dit moment aan het bekijken of dat idee haalbaar is. Zo’n inventaris vraagt bijkomende onderzoeken in je woning, maar tegelijkertijd is een inventaris belangrijk voor de gezondheid. Die afweging maken we op dit moment."

Asbest in jouw huis?

In welke materialen vind je asbest? Het grootste deel zit verwerkt in asbestcement waaruit golfplaten, dakleien en allerhande buizen zijn vervaardigd. Zonder attest kan je nooit met zekerheid weten of asbest aanwezig is in het huis dat je koopt. Advocaat Marc Huygen legt uit wat je doet als de verkoper hier geen melding van gegeven heeft. Nog andere vragen over asbest? Vind hier de antwoorden:

 

10 dingen die je moet weten over regelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/regelgeving/35-miljoen-ton-asbest-in-vlaamse-gebouwen-nood-aan-verplichte-inventaris/