livios logo

Elektriciteit bij renovatie

Bestaande elektrische installaties in oudere woningen zijn vaak niet aangepast aan onze moderne elektriciteitsbehoeften. Zowel voor je comfort als voor je veiligheid, doe je er goed aan de installatie aan te (laten) passen. Ook als je niet van plan bent om je elektrische installatie te vervangen, te verzwaren of uit te breiden, is het toch een goed idee om je installatie aan een veiligheidsinspectie te onderwerpen.

Oude installatie moderniseren

Bij oude installaties is het raadzaam om ze af te toetsen aan de richtlijnen van het AREI en, waar nodig, oude elementen te vervangen. Dat is zeker zo voor de oude verdeelborden die bestaan uit een marmeren plaat of uit zwarte kunststof en een zogenaamde messchakelaar, een metalen hendel zonder beschermlaag. Ze zijn absoluut niet veilig en moeten vervangen worden door een nieuwe gesloten verdeelkast.

1. Check aardlek, aarding en draden

Ga ook na of de oude installatie is uitgerust met een aardlekschakelaar en een degelijke aarding. Oude leidingen waarvan de isolatie van de draden afbrokkelt, kunnen kortsluiting veroorzaken. Vervang daarom bestaande elektrische draden met een doorsnede kleiner dan 1 mm² door draden van minstens 1,5 mm² voor verlichtingskringen, en minstens 2,5 mm² voor de voeding van stopcontacten.

2. Beveiligingsgeleider

Kijk ook alle contacten en aansluitklemmen na en herstel of vervang beschadigde onderdelen zoals stopcontacten. Vervang de smeltveiligheden door automatische schakelaars. Zorg er altijd voor dat stopcontacten die toestellen met een aarding voeden, voorzien zijn van een aardingspen die verbonden is met de beveiligingsgeleider. Dit geldt voor alle stopcontacten met een aarding.

doe-het-zelf zelfbouw elektriciteit sanitair

Kijk alle contacten en aansluitklemmen na en herstel of vervang beschadigde onderdelen zoals stopcontacten.

Foto Easykit
  

zelfbouw plannen elektriciteit leggen bouwers elektriciteit aansluiten

Elke belangrijke uitbreiding van een elektrische installatie, gerealiseerd na 1 oktober 1981, moet voldoen aan de voorschriften van het AREI.

Foto Easykit
  

doe-het-zelf zelfbouw elektriciteit elektriciteitskast

Als het vermogen van je bestaande elektrische installatie niet voldoet, moet je ze verzwaren.

Foto Easykit
  

Installatie uitbreiden

Elke belangrijke uitbreiding van een elektrische installatie, gerealiseerd na 1 oktober 1981, moet voldoen aan de voorschriften van het AREI. Een belangrijke uitbreiding is bijvoorbeeld het toevoegen van een stroomkring.

Het AREI vereist ook dat van elk nieuw gedeelte een situatieschema en een ééndraadsschema worden gemaakt door de installateur. Raadpleeg dus een vakman. Elke uitbreiding of aanpassing moet door een erkend keuringsorganisme gecontroleerd worden.

Installatie verzwaren

Als het vermogen van je bestaande elektrische installatie niet volstaat, moet je ze verzwaren. Dateert je installatie van voor 1 oktober 1981? Dan moet je de verzwaring eerst aanvragen bij je netbeheerder. Die gaat dan na of de aangevraagde verzwaring wel haalbaar is en hoe je ze concreet moet aanpakken.

Opgelet: als je kennis op gebied van elektriciteit beperkt is, doe dan beroep op een elektricien. Hij kan nagaan of je bestaande installatie aan een update toe is, en welke stappen er daarvoor moeten gezet worden.

13 dingen die je moet weten over totaalrenovatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/22621/elektriciteit-bij-renovatie/