Stap 6: Woning afwerken

Na de ruwbouwfase en de technieken is het de beurt aan de afwerking van je woning: pleisterwerken, vloeren en binnenschrijnwerk.

Pleisterwerken

Pas als de wanden en plafonds afgewerkt zijn, kan je echt spreken van een thuis in plaats van een bouwwerf. Het pleisterwerk vormt de basis voor die afwerking en dat is allesbehalve een eenvoudige klus.

 • gips stukadoor stucen gips aanbrengen nat pleisterwerk
  Foto Knauf

Controleer bij een renovatieproject altijd of het pleisterwerk nog in goede conditie verkeert. Als blijkt dat de kwaliteit van het pleisterwerk niet in orde is, zal je het moeten verwijderen om daarna een nieuwe afwerkingslaag aan te brengen. Dit kan je doen met hamer en beitel en vergt een zware inspanning.

Nat of droog

Voor de nieuwe afwerkingslaag heb je de keuze tussen nat pleisterwerk of een droge afwerking met gipskartonplaten. Een voordeel van deze laatste methode is dat er nauwelijks water aan te pas komt en je dus geen rekening moet houden met (lange) droogtijden zoals bij nat pleisterwerk. Je kan de wanden met andere woorden onmiddellijk afwerken.

Nog een voordeel is dat het aanbrengen van gipskartonplaten een karwei is dat je (met eventueel wat hulp) vlot zelf kan doen. Hierdoor kan je uiteraard flink wat geld besparen. Wel opgelet: als je zelf nat pleisterwerk kunt aanbrengen, ben je hiermee nog goedkoper af. Maar denk eraan: een mooi glad afgewerkte pleisterwand vergt vakkennis. Bovendien kan je het werk niet zo gauw onderbreken omdat je het aangemaakte pleister in één keer moet verwerken. Voor ‘zelfbouwers’ die ’s avonds na het werk nog even willen werken aan hun woning, is dit dus geen interessante optie.

Een belangrijke tip: wacht niet te lang om een stukadoor vast te leggen en bel hem regelmatig voor hij in jouw huis moet komen pleisteren. Als hij op zich laat wachten, lopen de andere posten immers ook vertraging op.

Vloeren

 • stb
  Foto Livios

In oude huizen komt het vaak voor dat tegelvloeren rechtstreeks op zavel of zand liggen. Dan is het redelijk eenvoudig om de oude vloer uit te breken met een koevoet of drilboor. Ligt de oude vloer op een dekvloer, dan hoef je deze niet noodzakelijk op te breken. Als je de nieuwe vloer op de bestaande vloer wil leggen, hou dan rekening met de deuren. Je kan het hoogteverschil wel enigszins opvangen door onderaan een stuk van de deuren te laten afzagen of frezen.

De beste vloer bestaat niet. Kies een vloer in functie van je persoonlijke prioriteiten, je smaak en het beschikbare budget. Hou bij je keuze voornamelijk rekening met de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, slijtvastheid en het comfort van de vloer.

Binnenschrijnwerk

Plafond

 • gipsplaten plafond plafondafwerking

Voor de afwerking van een plafond zijn een handvol technieken beschikbaar. Welke methode het beste is voor je eigen bouwproject hangt af van de architecturale stijl van je woning, je eigen esthetische voorkeuren en uiteraard het voorziene budget. Handig bij renovatie zijn valse plafonds uit gipskartonplaten. Hieronder kan je elektriciteitskabels perfect wegwerken.

Trap

Wanneer je een nieuwe trap zal installeren, denk dan goed na over de plaatsing hiervan. Want de ruimte die ontstaat onder een trap hoeft geen verloren ruimte te zijn. Het kan een handige plaats zijn voor een kleine berging, een vestiaire, … Afhankelijk van het type trap dat je plaatst, beschik je over meer of minder ruimte. Een goed gepositioneerde trap kan zelfs een meerwaarde voor je interieur betekenen.

Als de bestaande trap nog in goede staat is, kan een likje verf of een goede schuurbeurt al volstaan om de trap een nieuwe uitstraling te geven. Dit is natuurlijk ook goedkoper dan een nieuwe trap.

Binnendeuren

Binnendeuren hebben een belangrijke invloed op de sfeer in een kamer. Zijn de bestaande binnendeuren nog goed, dan kan je behouden en eventueel wat opfrissen met een laagje verf of andere klinken en sloten.

Verlichting, meubels en interieurinrichting

 • Defijn_160108092855_Geudens
  Foto DEA PLUS

Deze drie elementen zijn bepalend voor het uiteindelijke karakter van de woning. Zorg voor de juiste verlichting op de juiste plaats. Probeer te zorgen voor een evenwichtig geheel van algemeen diffuus licht en accentverlichting.

De interieurdecoratie vormt de finishing touch van je woning. De muren worden geverfd of behangen en voor de ramen worden sfeervolle gordijnen, jaloezieën of andere soorten van raambekleding gehangen. Voeg daar nog het meubilair bij en je maakt van je huis een persoonlijke thuis.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media