livios logo

Ga je voor een totaalrenovatie? Vraag nog snel je sloop- en heropbouwpremie aan

Ben jij van plan je huis te slopen en herop te bouwen? Dan maak je in dertien Vlaamse steden aanspraak op een btw-tarief van 6 in plaats van 21%. Woon je niet in één van die dertien steden? Dan kan je een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Die premie bedraagt 7.500 euro en is beschikbaar sinds begin maart 2019. Sindsdien vroegen al 751 verbouwers een slooppremie aan: goed voor een totaalbedrag van 5,63 miljoen euro.

Wees op tijd

Als verbouwer maak je aanspraak op een premie ter waarde van 7.500 euro als je één of meer gebouwen in het Vlaamse Gewest afbreekt én die woning(en) of appartementsgebouw(en) weer heropbouwt. Opgelet: zorg dat je je premie op tijd aanvraagt. Je komt alleen in aanmerking voor een premie als je je omgevingsvergunning indient tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019.

In deze steden geniet je al van een verlaagd btw-tarief van 6%

Foto Getty Images
  

Foto Getty Images
  

Meteen na de omgevingsvergunning

Heb je je omgevingsvergunning voor de sloop en heropbouw van je woning ingediend? Dan moet je onmiddellijk daarna je premie aanvragen: nog vóór je de vergunning effectief hebt ontvangen. Wacht zeker niet te lang: volgens de regels kan je de sloop- en heropbouwpremie alleen aanvragen binnen de maand nadat je je omgevingsvergunning hebt ingediend.

Zo begin je eraan

Hoe je de premie bemachtigt? De sloop- en heropbouwvergunning dien je samen, in één aanvraag, bij de overheid in. Je moet het document sowieso tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 indienen. Vroeg je je sloop- en heropbouwvergunning apart aan en deed je dat tussen 1 oktober 2018 en 28 februari 2019? Geen probleem: dan val je onder de overgangsmaatregel die geldt tot eind april 2019.

Meer weten over premies? In onze premielinker vind je wat je zoekt.

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/54285/ga-je-voor-een-totaalrenovatie-vraag-nog-snel-je-sloop-en-heropbouwpremie-aan/