livios logo

Belg heeft 5.971 euro om woning energie-efficiënter te maken: is dat voldoende?

Het Belgische woningpark is erg verouderd: 60% van de huizen is ouder dan 50 jaar en verbruikt enorm veel energie. Deze woningen zijn dringend aan renovatie toe. Maar slechts 3 op 1.000 woningen per jaar worden echt grondig gerenoveerd. Uit een onderzoek van energieleverancier Essent blijkt dat de Belg gemiddeld maar een bedrag van 5.971 euro heeft om te investeren in de energie-efficiëntie van zijn woning. “Een mooi begin, maar niet genoeg voor een grondige renovatie.”

Onlangs voerde iVox een onderzoek uit bij 1.000 Belgen in opdracht van Essent. Hieruit blijkt dat de Belg gemiddeld 5.971 euro heeft om zijn woning te renoveren. Dat is niet voldoende om grondig te renoveren en een woning energie-efficiënter te maken. Om alle woningen in ons land aan de energiedoelstellingen van 2050 te laten voldoen, moeten we de komende 30 jaar ieder jaar 3% van ons woningpark grondig renoveren. Dat zijn zo’n 100.000 renovaties per jaar.

Uit een onderzoek van energieleverancier Essent blijkt dat de Belg gemiddeld maar een bedrag van 5.971 euro heeft om te investeren in de energie-efficiëntie van zijn woning.

Foto Getty Images
  

“Een mooi begin, maar niet genoeg voor een grondige renovatie.Met dat budget kan je al aardig wat isoleren of een aantal zonnepanelen op je dak leggen”, stelt Koen Colpaert.

Foto Getty Images
  

Score van 6,3 op 10

Uit het onderzoek blijkt dat 50% van de Belgen zijn woning een score van minstens 7 op 10 geeft op vlak van energie-efficiëntie. 15% buist zijn woning. “De Belg geeft zijn woning een gemiddelde score van 6,3 op 10”, vertelt Koen Colpaert, Coporate Communication Manager bij Essent. “Als je weet dat 61% van de Belgen de voorbije vijf jaar geïnvesteerd heeft in de energie-efficiëntie van zijn woning, is dit een zéér matige score.”

Renoveren om energiekosten te drukken

62% van de Belgen vindt duurzaam verwarmen erg belangrijk. “Je woning verwarmen is goed voor 60% van de energiekosten. Daarom is duurzaam verwarmen een interessante piste voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat”, legt Koen Colpaert uit. De belangrijkste reden waarom Belgen beslissen om hun woning energetisch te renoveren, is in de eerste plaats dan ook om de energiekosten te drukken (93%), gevolgd door de impact op het milieu te verlagen (55%), de waarde van de woning te vergroten (54%) en het comfort te verhogen (53%).

Tip: de Comforttool geeft je een beter zicht op welke ingrepen nodig zijn om jouw woning aan te passen aan je comfortbehoefte.

Renoveren met 5.971 euro

De Belg is bereid om zo’n 5.971 euro te investeren. “Met dat budget kan je al aardig wat isoleren of een aantal zonnepanelen op je dak leggen. Maar hoewel een energie-efficiënte woning op lange termijn voor een mooie besparing kan zorgen, staart de Belg zich nog te vaak blind op de eigenlijke renovatiekost. Dat is spijtig”, stelt Koen Colpaert. “Want de meest groene en goedkope energie is nog steeds de energie die je niet gebruikt.”

Tip: op zoek naar duurzaam renovatieadvies? Hier kan je terecht.

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/55370/belg-heeft-5971-euro-om-woning-energie-efficienter-te-maken-is-dat-voldoende/