livios logo

Leen je binnenkort 30.000 euro renteloos om je woning te renoveren?

De Vlaamse regering overweegt om concrete maatregelen in te voeren om bestaande woningen energiezuiniger te maken: renteloze leningen tot 30.000 euro voor renovatiewerken en 1% minder registratierechten voor de uitvoering van sloopwerken. Zo meldt De Vlaamse Confederatie Bouw.

Om de klimaatdoelstellingen te halen moet het aantal renovaties dringend stijgen. Het Vlaamse klimaatplan bevat geen renovatieplicht voor gezinnen, maar toch wil de Vlaamse regering met concrete maatregelen mensen aanmoedigen om hun woning te renoveren. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is alvast positief en verwacht dat deze maatregelen effectief het aantal renovatie- en sloopwerken kunnen doen toenemen in combinatie met andere maatregelen en mits enkele bijsturingen.

Om gezinnen tot een grondige renovatie te motiveren, zou het bedrag van de renteloze lening moeten worden opgetrokken tot 50.000 euro, vindt de VCB.

Foto Getty Images
  

Als de registratierechten bij sloopwerken met 1% verlaagd zouden worden, kan je extra besparen.

Foto Getty Images
  

Tot 30.000 euro renteloos

Wil je lenen om je woning te renoveren? Dan kan je dankzij een renteloze lening zo’n 3.000 euro besparen in vergelijking met een hypothecaire rente van 1%, of 6.361 euro bij een rente van 2%. Het kan dat je hierdoor minder moet lenen bij je bank of net meer geld kan lenen.  

Om gezinnen tot een grondige renovatie te motiveren, zou het bedrag van de renteloze lening moeten worden opgetrokken tot 50.000 euro, vindt de VCB. Zeker als de renovatie gepaard gaat met de verwijdering van asbest. Dan kunnen de renovatiekosten al snel hoger oplopen.

Sloopwerken

Als de registratierechten bij sloopwerken met 1% verlaagd zouden worden, kan je extra besparen. Koop je bijvoorbeeld een woning van 250.000 euro die je gaat slopen en verbouwen, dan scheelt je dit 2.500 euro. De VCB vindt wel dat het verschil van 1% te laag is in vergelijking met nieuwbouw. Ook zijn er nog premies van een duizendtal euro mogelijk voor rationeel energiegebruik.

Lees ook: Jan Jambon wil lager btw-tarief voor nieuwbouw

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/55578/leen-je-binnenkort-30000-euro-renteloos-om-je-woning-te-renoveren/