livios logo

De energieaudit: hoe werkt het en hoeveel kost het?

Overweeg je je woning energiezuiniger te maken? Dan hoort daar een energieaudit bij. Deze audit brengt niet alleen de bestaande situatie in kaart, maar geeft je ook een actieplan om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Een woordje uitleg.

Waarom een energieaudit laten uitvoeren?

Een energetische renovatie plannen, is geen sinecure voor een leek. Welke werken zijn het belangrijkst, waar begin je, welke investering levert welk rendement op…? Aan vragen geen gebrek, de energiedeskundige kent de antwoorden. In Wallonië is een energieaudit trouwens verplicht om in aanmerking te komen voor energie- of renovatiepremies. In Vlaanderen en Brussel zijn enkel grote energieverbruikers zoals bedrijven, scholen, ziekenhuizen… verplicht om een audit te laten uitvoeren.

Waaruit bestaat een energieaudit?

Om de energieprestaties van een bestaand gebouw in kaart te brengen, beoordeelt de energiedeskundige de kwaliteit van de gebouwschil en van de technieken voor verwarming en ventilatie. Daarvoor baseert hij zich op de beschikbare documenten en op een bezoek ter plaatse. Met speciale software stelt hij vervolgens een actieplan op met verschillende fases.

energielabel EPB-verslaggever EPB bouwpartner


© Getty Images  

Aannemer koppel ruwbouw


© Getty Images  

Hoe verloopt de energieaudit?

De energieaudit verloopt in drie stappen:

 1. Verzamelen van informatie
  De bouwheer verzamelt alle documenten die de energiedeskundige kunnen helpen om zich een zo goed mogelijk beeld te vormen van de opbouw en de werking van het gebouw: plannen, lastenboeken, meetstaten, foto’s, contracten met aannemers, aankoopfacturen van materiaal, energiefacturen…
 2. Het plaatsbezoek
  Om de analyse te verfijnen, moet de energiedeskundige het volledige gebouw kunnen bezoeken, van kelder tot zolder. Hij/zij moet daarbij toegang hebben tot alle plaatsen die kunnen helpen bij zijn of haar opdracht (visualisatie van isolatiediktes, toegang tot technische installaties…). Met een warmtecamera kan hij/zij ook eventuele koudebruggen opsporen.
 3. Het verslag
  Nadat de energiedeskundige alle verzamelde gegevens heeft ingegeven in een specifiek softwareprogramma, stelt hij/zij een verslag op in twee delen: een beschrijving van de bestaande situatie en een actieplan in verschillende stappen om de huidige situatie te verbeteren. Dit rapport stelt de deskundige met de nodige uitleg voor aan de bouwheer.

Wie mag een energieaudit uitvoeren?

De energiedeskundige moet erkend zijn door het gewest waarin je woning zich bevindt en heeft een goede algemene kennis van de bouwsector (ingenieur, architect, bachelor in de bouw…). Daarnaast moet die ook een specifieke opleiding volgen, ingericht door de gewestelijke overheid.

Hoeveel kost een energieaudit?

Voor een klassieke woning kost een energieaudit tussen 500 en 800 euro afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het gebouw.

Welke premie?

Alle gewesten van ons land voorzien een premie voor wie een energieaudit laat uitvoeren:

 • Vlaanderen betaalt 10% van de factuur terug, met een maximum van 100 euro per woning. Deze premie kan je eventueel combineren met andere subsidies voor isolatiewerken.
 • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt de premie 400 euro per woning, met een maximum van 50% van de factuur voor de energieaudit.
 • Het Waals Gewest voorziet een basispremie van 110 euro. Die kan worden vermenigvuldigd met een factor 2 tot 6, naargelang het inkomen van de aanvrager.

13 dingen die je moet weten over totaalrenovatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/63894/de-energieaudit-hoe-werkt-het-en-hoeveel-kost-het/