Reeks (1): Van oud rijhuis tot duurzame droomwoning: de voorbereidings- en afbraakwerken

Een verouderde rijwoning uit het begin van de twintigste eeuw opwaarderen tot een stijlvol herenhuis met energielabel A: dat is de uitdaging die David en Albert het komende jaar aangaan. Livios volgt hun renovatieavontuur op de voet en brengt regelmatig verslag uit van de vorderingen. In deze eerste aflevering maken we kennis met de hoofdrolspelers in dit spannende verbouwverhaal en zoomen we in op de voorbereidings- en afbraakwerken.

Liefde op het eerste gezicht: het bestaat nog. Toen David en Albert in hun zoektocht naar een nieuwe woonst op een verouderd rijhuis in Antwerpen stootten en er voor het eerst binnenstapten, sloeg de vonk meteen over. “Bij mij althans, bij Albert heeft het wat langer geduurd”, lacht David. “Hoewel ze in zeer slechte staat was, had de woning enkele unieke troeven, zoals een garage (geen overbodige luxe in binnenstedelijk gebied!), hoge plafonds, een knutselhok in de tuin… Uiteindelijk hebben we vrij snel beslist om ervoor te gaan, ook al wisten we dat ons een uitdagende totaalrenovatie te wachten stond. We zijn van plan om hier de komende twintig jaar te wonen, dus het is echt de bedoeling om er ons droomhuis van te maken!”

Vergane glorie in ere herstellen

De woning dateert van het begin van de twintigste eeuw. Vroeger was het een statig herenhuis dat een mooie twee-eenheid vormde met het naburige pand, maar door enkele verbouwingen in de jaren 1950 raakte het zijn grandeur helemaal kwijt. David en Albert willen deze historische vergissing rechtzetten en de oorspronkelijke look in ere herstellen: hoge ramen, een gladde bezetting met sierelementen, authentieke kroonlijsten…

“Het interieur zal er daarentegen een stuk strakker en moderner uitzien, met grote open ruimtes en beton-, hout- en zwart-witaccenten”, leggen ze uit. “Daarnaast besteden we ook erg veel aandacht aan duurzaamheid. We zetten volop in op extra isolatie en energie-efficiënte technieken (zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp…). Een zware investering die we misschien nooit helemaal zullen terugverdienen, maar we doen dat uit principe. Zo zullen we van energielabel F evolueren naar een E-peil van 39. We moeten er in mei 2023 wonen, dus we hebben nog een jaar om alles op punt te stellen.”

Grondige metamorfose

Het spreekt voor zich dat de woning de komende maanden een grondige metamorfose zal ondergaan.

De voorzijde blijft het territorium van de garage en de inkomhal, maar daarachter zullen quasi alle gelijkvloerse binnenmuren verdwijnen. “Het is de bedoeling om één open ruimte te creëren die doorloopt tot aan de tuin”, vertellen David en Albert. “Achter de garage installeren we de open keuken, die naadloos aansluit op de eetruimte. Deze vloeit dan weer over in de living, die aan de tuin grenst.”

“Om voldoende natuurlijke lichtinval te voorzien in de keuken en de living, houden we het daar bij één bouwlaag en integreren we twee grote koepels in het plat dak. De trap in de gang, waarachter we nog plaats voorzien voor een eerste toilet, leidt naar de eerste verdieping. Daar is het brede gedeelte aan de voorzijde voorbehouden voor een grote slaapkamer, een dressing en een hobbyruimte. Het smalle gedeelte aan de achterzijde is bestemd voor een tweede toilet, een eerste badkamer en een achterliggende berging/technische ruimte, waar ook de wasmachine en droogkast komen te staan. De tweede verdieping zal plaats bieden aan een bureau, twee slaapkamers en een tweede badkamer.”

Slim slopen loont

David en Albert zijn beiden behoorlijk handig en doen zo veel mogelijk zelf om de kosten maximaal te drukken. Enkel het plaatsen van de ‘poutrellen’, de gevelafwerking aan de voorzijde en de buitengevelisolatie aan de achterzijde laten ze over aan gespecialiseerde aannemers.

“We hebben al enkele renovatieprojecten achter de rug, dus daarbij hebben we de nodige ervaring opgedaan”, klinkt het. “We zijn eind december begonnen met de voorbereidings- en afbraakwerken. Aangezien de woning fors verouderd was, moesten we ze strippen tot op de draagstructuur. We hebben dit in verschillende fases gedaan, waarbij we de materialen maximaal hebben proberen te sorteren. We zijn begonnen met hout, vervolgens zijn we overgeschakeld op steenpuin, nadien hebben we al het metaal afgevoerd enzovoort. Veel mensen denken in de eerste plaats aan energie wanneer duurzaamheid ter sprake komt, maar doordacht afvalbeheer is even belangrijk als je je ecologische footprint wil verkleinen. Bovendien kan dat ook financiële voordelen opleveren. Het oud ijzer, dat veelvuldig aanwezig is in afgeleefde woningen als deze (denk bijvoorbeeld aan koperen afvoerbuizen), heeft bijna 2.000 euro opgebracht. Daarnaast hebben we bakstenen gerecupereerd voor de metselwerken die we nog moeten uitvoeren. Kortom: slim slopen loont, zowel letterlijk als figuurlijk!”

Zeven dagen op zeven

Intussen maken David en Albert hun woning verder ‘verbouwklaar’, in afwachting van de komst van een eerste gespecialiseerde aannemer, die de raamopeningen opnieuw de originele afmetingen zal geven.

Albert werkt sinds begin dit jaar vier vijfde, zodat hij zich wat meer kan focussen op de verbouwing. David blijft voltijds aan de slag, maar heeft regelmatig enkele dagen na elkaar vrij, die dan volledig in het teken staan van het renovatieproject. “Kortom: we werken hoe dan ook zeven dagen op zeven: ofwel op onze job, ofwel in ons huis”, lachen ze.

“De komende drie maanden ligt de focus vooral op de ruwbouw. In september zouden de nieuwe ramen en het dak geplaatst moeten zijn en kunnen we beginnen met de binnenafwerking, terwijl onze aannemers de gevels onder handen nemen. Voorlopig zitten we op schema, zowel qua timing als budget. We hebben 200.000 euro voorzien voor de verbouwing en hebben nog geen grote meerkosten moeten maken, dus dat is alvast positief. We zijn blij dat ons renovatieavontuur goed begonnen is!”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media