livios logo

Bouwen richting betonstop: deze 3 renovaties tonen hoe het moet!

Hoe zien onze woningen er na de betonstop uit? Je kan het met je eigen ogen aanschouwen tijdens de eerste editie van ‘Mijn Thuis op Maat’, een initiatief van architectenvereniging NAV. Op 30 september zetten 129 bouwheren gratis hun deur wagenwijd open. Livios nam een duik in het aanbod en selecteerde zes interessante nieuwbouw- en renovatieprojecten van de toekomst. Deze week: drie renovaties met een idee in Stevoort (Hasselt), Kalken (Laarne) en Deurne (Antwerpen).

Hoeve met januskop

Hoe renoveer je onroerend erfgoed dat niets van zijn charme mag verliezen in het straatbeeld, maar toch mee moet groeien met zijn tijd? In het Limburgse Stevoort hanteerden de architecten het fiftyfifty-principe: evenveel respect voor het verleden als het heden. En dat uit zich duidelijk in de uitvoering.  

In de beeldhouw- en schilderkunst is een januskop een hoofd met zowel aan de voor- als aan de achterkant een gezicht. Dat geldt ook voor deze woning. Kijk je naar de voorgevel, dan zie je een mooie, klassiek gerenoveerde hoeve. Belangrijkste gebruikte materialen: een recuperatiegevelsteen, houten vakwerk met leembepleistering en dakpannen met traditionele look. Als je in de achtertuin staat, zie je echter een compleet andere woning. Omdat het vernieuwde leefgedeelte bijna het hele gelijkvloers inneemt, kozen de bouwheren voor een strakke, moderne uitbouw op de eerste verdieping. En ook het buitenschrijnwerk kreeg een verjongingskuur. De hoeve vormt zo een interessante mix tussen twee totaal verschillende bouwgeneraties, ook qua interieur.

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Korte voorstelling

 • Locatie: Stevoort, Hasselt (Limburg)
 • Architect: Elan Architecten
 • Afspraak maken is niet nodig

Wonen in een kinderdroom

Vraag aan tien kinderen wat ze later willen worden en er zal zeker een toekomstig brandweerman of politieagent tussen zitten. Was jij zo iemand, dan zal deze oude rijkswachtkazerne op fietsafstand van het centrum van Antwerpen zeker tot de verbeelding spreken.

Na een grondige bio-ecologische renovatie bewonen vandaag vier bevriende gezinnen het gebouw als volleerde co-housers. Ieder gezin beschikt over een ruime doorzonwoning en mag gebruikmaken van de gemeenschappelijke tuin. De uitbreidingen – in de hoogte en de diepte – gebeurden in houtskeletbouw. Als gevelbekleding voor deze nieuwe delen werd opnieuw gekozen voor hout.

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Korte voorstelling

 • Locatie: Deurne, Antwerpen
 • Architect: Polygoon Architectuur i.s.m. Jouri De Pelecijn Architect
 • Afspraak maken is niet nodig (te bezoeken tot 17u)

 

Mission impossible? Niet voor deze rijwoning

Kleine oppervlaktes brengen vaak grote uitdagingen met zich mee. Toch lieten de architecten zich niet afschrikken bij het renoveren van deze smalle, verouderde rijwoning. Door te werken met een logische indeling van de ruimtes, slimme lichtinval, lichte kleuren op muren en plafonds, accentverlichting en een open uitbouw creëerden ze een pak meer ruimte(gevoel). De betonvloer die doorloopt op het terras zet dat extra in de verf.

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Foto NAV
  

Korte voorstelling

 • Locatie: Kalken, Laarne (Oost-Vlaanderen)
 • Architect: MVDB Architect
 • Afspraak maken vereist

 

Mijn Thuis op Maat

 • Wanneer? 30 september 2018 
 • Hoe laat? Tussen 13u en 18u (tenzij anders aangegeven) 
 • Waar? Over heel Vlaanderen en Brussel 
 • Ontdek alle projecten en voorwaarden op www.mijnthuisopmaat.be. Registreren is verplicht. 

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/bouwen-richting-betonstop-deze-3-renovaties-tonen-hoe-het-moet/