livios logo

Energie bij renovatie

Een oude verwarmingsketel is een grote energieverslinder. Er zijn heel wat alternatieven op de markt die je stookkosten drastisch kunnen terugdringen. Bovendien zijn de ketels van vandaag milieuvriendelijker, bieden ze meer comfort en zijn ze betrouwbaarder. Interessant is dat je je investering kan beperken dankzij het grote premieaanbod en de fiscale tegemoetkomingen. Wij zetten de verschillende mogelijkheden met hun voor- en nadelen op een rijtje.

Stookolie of gas?

Het verschil tussen beide brandstoffen is klein. Ook op prijsvlak, want gas volgt de prijs van stookolie, maar dan met een vertraging van een half jaar. Op technologisch vlak hebben beiden enorme vorderingen gemaakt op vlak van rendement. Het verschil qua milieuvriendelijkheid is intussen nagenoeg verwaarloosbaar. Stookolie heeft dan weer de naam een veiligere brandstof te zijn dan gas.

Stookolie

Kies je voor stookolie dan heb je nood aan een opslagvat, een iets duurdere stookolieketel en de plaats om deze te installeren. Als je de ketel op de zolder zet, volstaat een voldoende groot afvoerkanaal waar je geen schoorsteen voor nodig hebt. In het andere geval moet je sowieso een schoorsteen voorzien.

Gas

Ga na bij je netbeheerder of er in jouw straat een aardgasnet is voorzien om op aan te sluiten. Anders is propaan een goed alternatief. Je kan achteraf nog altijd overschakelen naar aardgas, wanneer de aansluiting wel is voorzien. In sommige gevallen moet het net uitgebreid worden om een aansluiting te kunnen realiseren.

Als je eenmaal aardgas tot voor je deur hebt, moet je ervoor zorgen dat je het ook kan verbranden. In principe volstaat het om de brander van je huidige ketel te vervangen. Dit drukt de kosten. Hou rekening met een mogelijke aanpassing van de schoorsteen.

Pelletketel Viessmann

en pelletketel haalt een hoog rendementen is ecologisch verantwoord.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

daikin warmtepomp buitenunit binnenunit

Een warmtepomp heeft enkel zin in een degelijk geïsoleerde woning.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Pelletketel

Een pelletketel haalt een hoog rendement, is ecologisch verantwoord en de kosten kan je fiscaal inbrengen. Dat laatste geldt overigens ook voor de installatie van een condensatieketel (op gas of stookolie). Nadelen zijn de hoge investeringskost en het feit dat je een grote opslagruimte nodig hebt. Als je overschakelt van stookolie op een andere brandstof zal je hoe dan ook een stookolietank buiten gebruik moeten stellen.

Een warmtepomp?

Je hebt enkel elektriciteit nodig om de compressor aan te drijven. Voor de rest maakt een warmtepomp gebruik van de aanwezige warmte in de natuur. Een warmtepomp heeft een bijzonder laag energieverbruik. Het is een grote investering, ook al bestaan hier diverse premies voor.

Een warmtepomp heeft enkel zin in een degelijk geïsoleerde woning. Bij voorkeur gebruik je het in combinatie met vloer- of wandverwarming of met overgedimensioneerde radiatoren of convectoren. Dit omdat de systemen in staat zijn om op lage temperatuur te verwarmen.

13 dingen die je moet weten over totaalrenovatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/energie-bij-renovatie/