livios logo

Gestript tot op de ruwbouw

Tijdens de Vlaamse Renovatiedag openden meer dan 80 projecten hun deuren voor geïnteresseerden verbouwers. Livios ging een kijkje nemen in Geel, waar architect Suzie Wens haar woning onder handen nam. Het huis uit 1964 werd tot op de ruwbouw gestript en aangepast aan de hedendaagse energie- en comforteisen.

Laatste loodjes


  


  


  

"In november 2010 zijn we aan de renovatie begonnen en nu zitten we aan de laatste loodjes", aldus Wens. "We hebben het huis helemaal ontmanteld: alleen de ruwbouw en de dakconstructie zijn overgebleven. Hier en daar is wel een binnenmuur gesloopt om ruimtelijkheid te creëren. Maar de structuur, zoals bijvoorbeeld de plaats van de ramen, is grotendeels behouden."

Warmtepomp

Wat volgde was een waslijst energetische ingrepen: zolder- en vloerisolatie, na-isolatie van de spouwmuren, isoleren van koudebruggen, een betere beglazing en een warmtepomp. "De verwarming is helemaal vernieuwd: we zijn overgeschakeld van convectoren en een stookolieketel naar vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Dat een warmtepomp een hele investering is? Er zijn verschillende types met uiteenlopende prijskaartjes. Voor de modellen met horizontale captatie en verticale captatie moet er in de grond gegraven en geboord worden, wat de prijs natuurlijk naar doet stijgen. Wij hebben in dit geval gekozen voor een lucht/waterwarmtepomp, die zo’n 7 à 8.000 euro kost. Als je weet wat je kan recupereren via premies en belastingvermindering, en nog eens rekening houdt met de prijs van stookolie, hebben we die investering na een paar jaar al terugverdiend", vertelt Wens.

Vloer, dak, ramen en muren

"De oorspronkelijke vloer werd eruit gehaald en de nieuwe verhoogd met 10 cm. Die vrijgekomen ruimte is opgevuld met pur. Als dakisolatie kozen we voor rotswol van 24 cm dik. De oorspronkelijke beglazing hebben we vervangen door dubbele zonnewerende beglazing met een K-waarde van 1,1 en driekamerprofielen. De betonbalken boven de ramen, die in die tijd doorlopend van binnen naar buiten geplaatst zijn, hebben we volledig geïsoleerd aan de binnenzijde. Een dampscherm garandeert de luchtdichtheid."
Voor de na-isolatie van de muren waren er twee opties: langs buiten isoleren met een bepleistering of een gevelbeplating, of de spouwmuur volspuiten met isolatiemateriaal. In ons geval was die laatste methode het beste qua prijs-rendement."

Potentieel op de renovatiemarkt

Renoveren zit ontegensprekelijk in de lift. "Renovatie doet het inderdaad zeer goed. Nieuwbouw is immers niet voor iedereen haalbaar", zegt Wens. "Hier in België is er trouwens nog heel wat potentieel op de renovatiemarkt. Tel daar nog eens al de premies, subsidies, verlaagd btw-tarief en fiscale aftrek bij op, en je weet waarom renoveren zo populair is."

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/totaalrenovatie/gestript-tot-op-de-ruwbouw/